Tentokrát šlo o sochu čarodějnice v obci Lišnice na Mostecku. Starosta obce Petr Pillár je rozhořčen, policie po pachateli pátrá. „Těžko to nějak slušně komentovat. Nechápu, že má někdo žaludek takovou zlodějnu provést,“ řekl smutně starosta.

Baba Jaga byla z betonu a zkrášlovala prostor u tamějšího ohniště. „Dostali jsme ji od pana Kaliby na jaře letošního roku. Byla atrakcí hlavně pro děti,“ dodal Pillár.

Policie po zloději pátrá. Případ šetří pro přečin krádeže. Celková škoda byla vyčíslena na 7000 korun. „Uvítáme jakákoliv poznatky či informace, kterou povedou k dopadení zloděje. Volat je lze na bezplatnou linku 158,“ pronesl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Z krádeže ježibaby neměl radost ani její autor. „Shodou náhod jsem jel přes Lišnice den před krádeží, okem jsem ji kontroloval. Když jsem dostal zprávu, že ji někdo ukradl, tak mě to zamrzelo,“ uvedl umělecký štukatér a sochař Karel Kaliba. Sochu vyrobí novou. „Pokud se nenajde, tak udělám novou. Mám na ni formu,“ pronesl.

Ústečtí policisté pátrají po totožnosti dívky z kamerového záznamu.
Vloupačku do stanu na teknoparty šetří policisté. Hledají dívku jako svědka

Není to první socha z jeho dílny, která byla ukradena. Před necelým rokem si někdo nelegálně přisvojil skulpturu vodní víly v Razicích na Hrobčicku. Policie vyčíslila škodu na 50 tisíc korun. „Krádež sochy se nepodařilo objasnit, zloděj nebyl do současné doby dopaden,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Kaliba si nemyslí, že by se jeho výtvory staly terčem zlodějů cíleně. „Sochy jsou z betonu, ve sběrně za ně nikdo nedostane ani korunu. A jestli si ji někdo vystaví na zahradě s vědomím, že je ukradená a že patří někomu jinému, tak je psychicky narušený,“ nechal se slyšet Karel Kaliba.

Jeho dílo je známo po celém kraji. Navracel třeba původní podobu několika historickým domům v Teplicích a Žatci nebo třeba štítu ústeckého muzea.

V posledních letech nejde o jediné krádeže uměleckých děl v kraji například v roce 2011 z bronzového sousoší v parku ústecké čtvrti Severní Terasa ukradli zloději sochu dívky. Do stejného roku se datuje i případ, který řešili tepličtí kriminalisté. Vandal před sedmi lety v Teplicích uřízl nohu z bronzového sousoší ztvárňujícího kráčejícího chlapce s dívkou. Škoda byla vyčíslena na 400 tisíc korun.

Socha vodní víly v Razicích.
Nová socha v Razicích bude z laminátu. Víla navíc dostane sukýnku