„Jde o preventivní hlídkovou činnost, kontroly probíhají celoročně," vysvětluje ústecká preventistka Daniela Vrůblová. Strážci zákona zjišťují, zda mají lidé na Ústecku přes zimu zamčené a zabezpečené chaty.

SOUSEDI SE VZÁJEMNĚ HLÍDAJÍ

Lidem pak nechávají za dveřmi informační lísteček s tím, že jejich objekt je v pořádku a zkontrolovaný. „Dávají si na zajištění hodně velký pozor. Někteří bydlí v chatách i na stálo, takže si to hlídají se sousedy navzájem. A když se něco děje, ihned volají policii," říká policista Tomáš Dědek.

Pokud se i přesto do chaty nezvaný návštěvník dostane, škody jsou většinou minimální. Policista Václav Stejskal vzpomíná na nedávný kuriózní případ zdejšího žíznivého poberty, který se vloupal do chalupy v Chlumci.

„Vlezl dovnitř oknem, a když slézal, šlápl na záchodové prkýnko. Vypil majiteli flašku rumu, pak vylezl zpátky a šel pryč. Říkal, že všechno po sobě utíral rukávem od mikiny, ale zapomněl na otisk na záchodovém prkýnku. A právě díky této trasologické stopě jsme na něj přišli," zmiňuje Stejskal.

BEZDOMOVCI A PROPUŠTĚNÍ Z PRÁCE NEBO Z TRESTU 

Profil potenciálního pachatele je zpravidla podobný. Buď jde o bezdomovce, který se potřebuje v teple chalupy najíst, napít a vyspat, případně o lidi bez práce či čerstvě propuštěné z výkonu trestu. Žádné organizované skupiny zlodějů podle informací policie na Ústecku momentálně neřádí.

„Za poslední půl rok se nic neztratilo. Bylo hodně sněhu, takže někteří pobudové, co nemají odvoz na osadu, tak se tam ani sami nevydají, je to pro ně daleko," uvedl Jiří Behenský, předseda jedné z nejstarších zahrádkářských osad v republice na Větruši.