Omluvy a stotisícového odškodného. Toho se od středy 1. července začala u Okresního soudu v Ústí nad Labem dožadovat po Krajské zdravotní (KZ) Jaroslava Malinovská, kterou personál dětské kliniky vykázal z jednotky intenzivní a resuscitační péče (JIRP) dětské kliniky ústecké Masarykovy nemocnice, když tu chtěla nepřetržitě zůstat se svým synem. KZ ovšem jakékoli pochybení odmítá s odvoláním na vnitřní předpisy nemocnice. S žalobou nesouhlasí stejně, jako nesouhlasila s předžalobním vyrovnáním. Navrhuje, aby soud nároky Malinovské odmítl.

Soudní jednání začalo po půl desáté čtením a upřesňováním žaloby i návrhu jejího odmítnutí za přítomnosti advokátů obou stran. Sama Malinovská se prý nemohla dostavit z pracovních důvodů.

„Nemocnice porušila zákon o zdravotních službách, občanský zákoník i Listinu základních práv a svobod,“ uvedla právnička žalující strany Eliška Miklíková. V březnu 2018 totiž na ústecké dětské klinice léčili syna Malinovské Honzíka v kojeneckém věku ze zápalu plic a ona (tehdy ještě jako Picková) si přála s ním zůstat i přes noc. Vadilo jí také to, že zdravotníci používali místo čisté vody při omývání jejího chlapečka hygienické prostředky jako šampon. Zároveň ho chtěla namísto podávání Sunaru kojit. Dle žaloby na to všechno má ze zákona nárok.

Masarykova nemocnice.
Lékař zavolal na matku dítěte policii, nemocnice za ním stojí

Advokát KZ Martin Fejfárek na to reagoval argumentem, že JIRP je vysoce specializovaná. „Podléhá jinému režimu než běžná oddělení. Léčili se zde i další pacienti. Zákon limituje možnost přítomnosti rodičů,“ řekl.

Ačkoli nemocniční předpisy umožňují na běžném lůžkovém oddělení přítomnost rodičů, na JIRP ji omezují na denní dobu. Malinovská si prý donesla vlastní matraci a chtěla ji rozbalit na podlaze. Tam by ale mohla překážet personálu ve chvíli, kdy by momentální stav ošetřovaných dětí vyžadoval okamžitý zákrok lékaře.

Lékař Adam Cipra ji proto vykázal a přivolal policii. Dvoučlenná hlídka policistů ovšem nezjistila, že by matka porušovala předpisy nemocnice. Situace nakonec skončila kompromisem, kdy mohla na oddělení zůstat. Žena si také stěžuje na nedostatečné informování a další údajné prohřešky.

„Doktor Cipra se nechoval profesionálně, ale emotivně, skoro křičel. Matka i syn trpěli odloučením, psychickou nepohodou, strachem a stresem. Tak malé dítě je fixované na matku. Fyzický kontakt může postačit k jeho uklidnění,“ argumentovala advokátka Miklíková s tím, že to doloží odbornými studiemi.

Obžalovaná Vendula Králíková u ústeckého soudu
Partnerská hádka skončila ranou nožem v břiše. Za pokus o vraždu žalují ženu

Incident měl ovšem dohru a vyvolal rozporuplné ohlasy veřejnosti. Vykázání z JIRP lékařem totiž natočila  mobilním telefonem a umístila na Facebook kamarádka Malinovské, aktivistka Petra Langová. Veřejnost ji má v paměti například kvůli jejímu úspěšnému boji proti poplatku za přítomnost otce na porodním sále během porodu.

Krajská zdravotní naproti tomu umístila na své webové stránky reakci na incident, ve kterém od samého počátku odmítala pochybení lékařského personálu dětské kliniky s tím, že se matka malého Honzíka chovala nevhodně. To ale Malinovská považuje za lživé tvrzení a chce, aby ve stejné sekci webu byla umístěna omluva. Pokud stotisícové odškodné vysoudí, hodlá KZ darovat na nakoupení vybavení, které pobyt rodičů na JIRP zpříjemní a umožní po celých 24 hodin.

Právě odškodné by ale mohl být problém. Matka i chlapec v žalobě vystupují coby žalobci oba a odškodné chtějí dohromady. Což podle soudkyně Ivy Kučerové nelze. „Je třeba upřesnit, kdo utrpěl jakou újmu a jak za ni chce odškodnit,“ upozornila. Vyžádala si ještě další doplnění spisu a líčení odročila do 2. září tohoto roku.