Neposílejte neuváženě kopie svých dokladů, varují policisté. Podvodníci je totiž mohou lehce zneužít. V současné době mají kriminalisté na stole pět desítek případů nově vymyšlených podvodů.

Po celé republice zveřejnili podvodníci inzeráty nabízející práci, mělo se jednat o průzkum kvality služeb. „Jakmile se zájemce o práci na takový inzerát ozval, poslali mu podvodníci návrh dohody o provedení práce, která vypadala velmi důvěryhodně. Zároveň požadovali zaslání oboustranné kopie občanského průkazu, nebo jiného dokladu totožnosti, a číslo účtu, kam má budoucí zaměstnavatel posílat výdělek," informovala Petra Vedrová, mluvčí jihomoravských policistů, kteří veškeré údaje z celé republiky o těchto podvodech sbírají a vyšetřují.

Poté, co nečestní lidé získali potřebné údaje, založili si přes internet na jméno poškozeného nový bankovní účet.

Stačí koruna

Aby banka účet opravdu vytvořila, požadovala verifikaci toho, že zakládající opravdu existuje a je na něj psaný například další bankovní účet. „Toho podvodníci dosáhli tak, že důvěřivé zájemce o práci vyzvali, aby na nově založený účet poslali korunu ze svého stávajícího bankovního účtu. Důvěřiví lidé však nevěděli, že zaslání jediné koruny z účtu vedeného pod svým jménem poslouží podvodníkům k tomu, aby na ukradenou identitu poškozeného založili bankovní účet zcela nový a ten dál zneužívali," vysvětlila mluvčí.

Vše šlo podle plánu a podvodníci rozvíjeli svůj plán dál. Na dalších internetových stránkách začali formou inzerátů nabízet různé zboží, třeba sekačky, horská kola, pily a podobně. Od zájemců si pak nechávali poslat na podvodem vytvořený účet peníze a zboží jim nikdy neposlali.

Na nově vytvořených účtech navíc pachatelé čerpali úvěry a půjčky.

Zaplaťte dluh

Na jméno obyčejných lidí tedy existovaly desítky účtů, kde bez vědomí oficiálně uvedeného majitele docházelo k minusovým transakcím a podvodům. „Podvodníci navíc peníze, které tímto způsobem získali, okamžitě převáděli na bankovní účty v zahraničí," doplnila Vedrová.

Podvody způsobená škoda je zatím vyčíslena na tři sta tisíc korun, bude ale zřejmě daleko větší.

O falešných účtech se poškození lidé dozvěděli, až když jim přišla z banky upomínka za vzniklé pohledávky.

Kriminalisté se těmito případy intenzivně zabývají, aby odhalili totožnost pachatele či pachatelů. „Zároveň upozorňují, aby lidé nikdy neposílali kopie svých dokladů neznámým lidem, kteří je mohou zneužít. Stejně tak by lidé ze svého účtu neměli posílat symbolické částky na jiný vyžádaný účet. Solidní partneři k takovýmto korunovým transakcím nemají žádný důvod," varovala mluvčí.