Novorozence o délce 54 cm a váze 3 650 gramů porodila doma v koupelně do vany, následně ho zabalila do pytle s odpadky a hodila do kontejneru na sklo. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupce si ponechali lhůtu pro odvolání. 

Ženě hrozilo 15 až 20 let za mřížemi nebo i výjimečný trest. „Patnáctiletý trest je v tomto případě na samé spodní hranici zákonné trestní sazby. Paní obžalovaná se ke skutku doznala, svého jednání litovala, současně nebyla nikdy soudně trestaná a v okolí byla hodnocena vždy jako dobrá matka,“ uvedla k výši trestu soudkyně Kamila Krejcarová.

Obžalovaná z vraždy miminka v Teplicích u ústeckého soudu
Novorozeně v pytli odhodila do kontejneru. Za vraždu hrozí matce výjimečný trest

Pro ženu tak šlo o zátěžovou situaci. K tomu soud přihlédl také s ohledem na znalecký posudek z oboru psychologie, který konstatuje, že Božena S. má intelekt odpovídající hlubšímu podprůměru až k hraničnímu pásmu s lehkou mentální retardací.

„Skutek byl reakcí jednoduché osobnosti na zátěžovou situaci, tedy nechtěné těhotenství. Rodina nebyla v dobré finanční situaci, obžalovaná neuspěla při pokusech sehnat zaměstnání a údajně si její partner už nepřál další dítě,“ sdělila psycholožka Štěpánka Tůmová.

„Nevěděla jsem, co dělám. Zdálo se mi, že mi někdo říkal, ať to udělám. Jednala jsem prostě zkratově, to jsem nebyla já,“ řekla Božena S. před středečním vyhlášením rozsudku. Dříve se soud snažila přesvědčit, že o svém těhotenství nevěděla, přitom už dvě děti má. „Inteligence paní obžalované dosahuje takových rozměrů, že byla schopna rozpoznat své těhotenství, věděla, co dělat při porodu i to, jak se postarat o novorozence po porodu,“ uvedla soudkyně.

Nehoda v Božtěšické ulici v Ústí nad Labem
Osobní auto se srazilo s dodávkou v Božtěšické ulici v Ústí

Jak upozornila znalkyně z oboru porodnictví, už první dceru ovšem porodila Božena S. tajně doma. „Nezavolala zdravotní pomoc a nenahlásila dítě na matriku, nevyřídila mu zdravotní pojišťovnu, rodný list, nic. To dítě legálně neexistovalo. Přišlo se na něj až ve třetím měsíci, a to proto, že s ním potřebovala jít k lékaři,“ podotkla znalkyně.

Jednání dotyčné ženy tak soud označil za racionální a spontánní. Druhý den po vraždě našel dětské tělíčko v kontejneru bezdomovec. „Příčinou smrti bylo selhání dechu, selhání oběhu a neadekvátní manipulace s dítětem. Pokud by dítě dala do nedalekého babyboxu, žilo by,“ uvedla soudní lékařka Andrea Vlčková.

Ilustrační fotografie.
Ústí čeká změna pitné vody. Žernoseckou nahradí ta z Flájí