Mezi stovky osob, které šíří pervitin na severu Čech, patří také recidivista Antonín Toman (1974) z Žatce. Je mezi osobami, které soudy poslaly na přelomu let 2013 a 2014 do vězení za výrobu a distribuci metamfetaminu pervitinu.

Je již ve vězení. Kromě toho byl opět odsouzen v březnu 2013 kvůli drogám ke dvěma letům vězení lounským okresním soudem. Jeho odvolání proti rozsudku bylo ústeckých krajským soudem zamítnuto.

Daroval drogu „na dvě čáry"

Toman byl odsouzen za to, že od zimy 2008 do začátku března 2010 vyráběl z léků obsahujících pseudoefedrin drogu nejen pro vlastní spotřebu. Nejméně v padesáti případech dal totiž v Dobříčanech pervitin jako protislužbu čtyřicetiletému muži. Obdarovával ho tak za pomoc při stavbě domu.

Přesné množství darovaného pervitinu sice policisté nezjistili, ale mělo se prý jednat vždy o tolik drogy, aby vyšla „na dvě čáry". Za takové odměňování si Toman vysloužil dva roky za mřížemi.

Policisté našli drogovou laboratoř

Jak při vyšetřování, tak i před soudem, muž ale tvrdil, že nic takového nemá na svědomí. Prý pervitin nevyráběl. Maximálně si zmíněnou drogu pro sebe upravoval.

Jenže to, co našli policisté při domovní prohlídce, byla varna.

„Z charakteru tří kanystrů, dózy s červeným víčkem, všech plastových nálevek, obou baněk a teploměru je zřejmé, že byly používány při čištění surového metamfetaminu," uvedl o policejním nálezu v rozsudku lounský okresní soud.

Také nalezený toluen, aceton a kyselina chlorovodíková jsou pomocné látky při výrobě drog. Kromě toho bylo nalezeno při prohlídce také 7,93 gramu pervitinu. Na drogovém „nádobíčku" byly objeveny i Tomanovy daktyloskopické stopy.

Odsouzený není drogový nováček

Drogová historie Tomana je delší. Již v minulosti byl několikrát odsouzen. Mimo jiné si v roce 2012 vyslechl verdikt soudu o tříletém pobytu ve vězení za to, že v roce 2011 v Měcholupech nakupoval od Milana Štěrby pervitin a dál ho prodával.

Okresní soud i odvolací krajský soud vycházel při svém rozhodování z toho, že Toman se dopouští typově stejné trestné činnosti. Vězení ani další trestní stíhání ho nezastavilo v jeho drogovém podnikání.

Proto mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody. Přitom mohl být Toman rád, že dostal jenom 2 roky za mřížemi, protože mohl být odsouzen do vězení až na 5 let.