Odsouzený udeřil do obličeje muže půllitrem a způsobil mu na levé tváři ránu od oka až k ústům.

Kromě toho musí zaplatit škody spojené s léčbou zranění zhruba za 7500 Kč. Odvolání bylo ústeckým krajským soudem zamítnuto.

Odvolací senát ústeckého krajského soudu projednal rozsudek chomutovského okresního soudu z listopadu 2013. K samotnému útoku došlo již v květnu 2011.

Od obtěžování k úderu do tváře

Tehdy v baru v Palackého ulici v Chomutově po druhé hodině ranní se po hádce snažil jeden z hostů z baru vytlačit ženu, která ho obtěžovala. To se nelíbilo jejímu manželovi a ohnal se půllitrem. Naštěstí nezasáhl oko. Proto došlo jenom k pokusu úmyslné těžké újmy na zdraví se sedmitýdenním léčením zraněného.

Půllitrový útočník neměl chuť o incidentu hovořit při vyšetřování ani u soudu. Jenom u soudu řekl, že prý nikoho neudeřil.

Zraněný muž se měl prý zranit sám. To tvrdí i někteří vrazi, že nešťastnou náhodou spadla oběť na nůž…

Muž strkal do jeho manželky, obžalovaný jenom seděl na židli, muž na něho spadl a obžalovaný měl shodou náhod právě půllitr v ruce…

Zraněný návštěvník baru ale hovořil o tom, že ho obtěžovala jedna žena. Stále tvrdila, že ho zná. Chtěla, aby jí zaplatil drink a byla stále blízko u něho. Vadilo mu to, protože měl u sebe větší částku peněz. Nakonec se rozhodl, že ženu vystrčí z baru, když na něho stále dotírala. Chtěl ji vytáhnout ven. U dveří ho Horňák udeřil půllitrem.

Barmanka si pamatovala, že obžalovaný muž spal u stolu, potom vstal, vzal půllitr a praštil poškozeného.

S průběhem děje, jak ho popisoval zraněný muž, souhlasil videozáznam: Žena gestikulovala před mužem a něco říkala, ten později vzal ženu za ruku a vedl ji ke dveřím. Potom dostal ránu půllitrem od Horňáka.

Podobných útoků každoročně policisté vyšetřují desítky. Většinou hraje v konfliktech velkou roli alkohol. V tomto případě měl v sobě odsouzený muž necelou hodinu po incidentu zhruba 2 promile alkoholu a zraněný muž přes 1,5 promile.

Důležité souvislosti

Podle soudu jednoznačně neměl odsouzený muž jediný důvod udeřit někoho půllitrem. Nešlo o nutnou obranu. Zároveň ale soud uznal, že k útoku došlo v úmyslu nepřímém. Cílem nebylo zranit muže, ale přerušit konflikt mezi jeho ženou a poškozeným.

Ve prospěch odsouzeného hovořil i fakt, že sice byl Horňák již dříve odsouzen, ale ani jednou nebyl vyšetřován nebo potrestán za delikt násilného charakteru.

Důležité také bylo, že od května 2011 do chvíle rozsudku u chomutovského okresního soudu v listopadu 2013, se odsouzený muž nedopustil žádného trestného činu.