Po jeho dopadení policisté zjistili, že jde o známého kriminálníka Nikolase Badyho, muže, který před šesti lety brutálně znásilnil a mučil dvanáctiletého chlapce. Bady od 7. října sedí v litoměřické vazební věznici. Pokud budou přepadení kvalifikována jako loupež, mohli by mít od něho spoluobčané pokoj až na 10 let. Ale co bude potom, až se agresivní mladík vrátí na svobodu?

Bady je nebezpečným agresivním útočníkem. Zhruba před měsícem v půl čtvrté ráno na ústeckém hlavním vlakovém nádraží požádal muže o zapůjčení telefonu.

S mobilem potom odešel před hlavní nádraží až k průchodu pod kolejištěm – U můstku. Majitel telefonu šel za ním, ale Bady mu řekl, ať zmizí a pohrozil mu nožem. Potom Bady odešel i s telefonem za 2 500 korun.

Podobně zaútočil na dalšího muže. Tentokrát u vstupu na hlavní nádraží od řeky Labe po druhé hodině ranní vyhrožoval muži násilím, pokud mu nedá co má v kapse. Dostrkal ho přitom k zídce a ohrožoval ho nožem.

Muži přitom dal pěstí do tváře a potom do hrudníku. Přepadenému se podařilo utéci, ale přitom ztratil tablet. Bady s nožem v ruce se tabletu za 8 000 korun zmocnil a utekl s ním.

Násilník Bady toho má ve svých 21 letech už hodně za sebou. Dvanáctiletého chlapce ještě s komplicem před šesti lety mučili tak dlouho, až málem zemřel.

Byl v chrastavském výchovném ústavu, odkud utíkal. Jako nezvladatelný byl přemístěn do speciálního ústavu v Boleticích, odkud také utíkal. Za tyto útěky byl odsouzen i do vězení. To všechno stihl v letech 2010 až 2016.

Málem ubil chlapce

Ústeckým trestním senátem byl odsouzen v roce 2010 sedmnáctiletý romský mučitel z Krupky do vězení. Spolu s dalším Romem, kterému nebylo ani patnáct let, mučil 29. dubna 2010 poblíž bohosudovského nádraží z rasistických pohnutek dvanáctileté dítě, protože je „bílé".

Dvanáctiletý Patrik šel z dětského domova v Duchově pěšky do Ústí za matkou, protože se mu stýskalo. Přepadli ho a mučili tři a půl hodiny. Se čtvrthodinovou přestávkou, kdy si dali svačinu, protože jim při týrání dítěte vyhládlo.

Když konečně kolem půl páté odpoledne s mučením přestali, na rozloučení odsouzený mladík šlápnul Patrikovi do obličeje, mladší ho kopnul do žeber.

Patrik se doplazil 700 metrů k nádraží a tam personál zavolal záchranku a policii. „Měl roztrženou slezinu, odraženou ledvinu, zlomeniny dvou žeber, otřes mozku a vodu na plicích. Když mi to z Masarykovy nemocnice v Ústí, kam ho převezli, volali, byla jsem jako smyslů zbavená," uvedla tehdy Patrikova příbuzná.

„Byl zázrak, že ho naši lékaři dali dohromady," komentoval tehdy situaci mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Při rozsudku řekla předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová: „Upozorňuji všechny lidi v republice, aby si dali před ním pozor."
Mladší z kompliců skončil v detenčním ústavu.

Klaus mu dal svobodu

Jenže v březnu 2011 vynesl odvolací Vrchní soud v Praze překvapivý rozsudek. Bady odsouzený ústecký krajským soudem k 10 letům ve vězení za rasově motivovaný pokus o vraždu, znásilnění, vydírání a loupež se dočkal snížení trestu na pouhých 5 let vězení.

Pokus vraždy překvalifikoval vrchní soud na vydírání a znásilnění. Přitom sedmnáctiletý romský mučitel z Krupky s dalším Romem, kterému nebylo ani patnáct let, mučil z rasistických pohnutek dvanáctileté dítě jenom proto, že je „bílé".

Bady byl ve výchovných ústavech agresivní a má za sebou asi deset útěků. V roce 2012 ho soud poslal za útěky na osm měsíců do vězení. Jenže lednová amnestie prezidenta Václava Klause v roce 2013 mu dala svobodu. Skončil v ústavu v Boleticích a opět utekl.

Další soudní jednání začátkem roku 2014 u ústeckého krajského soudu proti Badymu proběhlo jako proti uprchlému.

Před rokem v říjnu Badyho policie zadržela v Ústí nad Labem na Střekově u příbuzných. Ale letos již zase na svobodě přepadl dva muže s nožem v ruce.

Třikrát a dost?

Soudní znalec a psycholog Josef Kovářík varoval již v době Badyho útěku z výchovných ústavů: „Převýchova takového jedince je prakticky nemožná, protože mu jeho agresivní antisociální chování vyhovuje. Proto utíká a nerespektuje nařízená omezení."

K uvalení vazby na Badyho psycholog uvedl, že jde o nutnou prevenci, protože mladík je opakovaně agresivní.

„Snížení trestu za téměř ukopání chlapce z 10 na 5 let si vyložil jako signál měkkosti a určité nedostatečnosti systému. Choval se i nadále agresivně a procházelo mu to. Dalším signálem byla amnestie. Po ní následoval další útěk z výchovného zařízení. Jeho to mohlo utvrdit v pocitu, že respektovat zákon je zbytečný přepych. Lidově se takovým lidem s asociálním chováním říká poslední dobou predátor. Podobné typy dělají velké problémy policii např. v amerických ghettech. Jsem zastáncem varianty třikrát a dost. U násilných trestných činů by měla být zákonná norma upravena tak, aby agresivní jedinec jako je Bady nemohl stále dokola ohrožovat společnost svou agresí," zdůraznil Kovářík.

Neměl by tak agresivní člověk skončit v detenčním ústavu? Podle Kováříka na to musí odpovědět specializovaní soudní znalci – psychiatři a psychologové.

Jisté je, že druhý z útočníků (v případě lynčování chlapce Patrika) Tomáš B., dostal pět let, které si už odseděl. Na svobodu se ale nedostal.

Jako nebezpečný pro okolí skončil v detenčním ústavu v Brně, kde panují podobné podmínky jako v kriminále. Kvůli nízkému IQ 41 bodů se Tomáš B. považuje za pacienta.