Jedná se o trestní případ společnosti Rhinoceros (Nosorožec). Historicky první podvod měl proběhnout údajně 25. 5. 2000 a pan Pavel přišel o 68 tisíc. Poslední podvod číslo 5851 z 28. 10. 2002 postihl pana Jindřicha a také přišel o 68 tisíc korun. Téměř šest tisíc osob bylo připraveno nejméně o 437.654.800 Kč, včetně ušlého zisku.

Lékařský komplot

Velmi velká škoda představuje práci dvou lékařů a jednoho inženýra s mírnou pomocí jedné lékařky. Tři ze čtyř obžalovaných žijí na Litoměřicku a Lounsku. Rhinoceros (Nosorožec) byl název společnosti, pod jejíž hlavičkou podvodníci připravili tisíce důvěřivých občanů o peníze.

Čtyřem „chovatelům" podvodného Nosorožce Rhinoceros hrozí rozsudek až na 10 let vězení.

Soudit tak rozsáhlý případ bude velmi obtížné nejen pro rozsah škody, ale především kvůli počtu poškozených. „Ti si budou muset zvolit zmocněnce, aby je zastupovali. Jinak by bylo jednání těžko zvládnutelné. Znamená to v první fázi oslovit všech 5851 poškozených. Případ budeme projednávat až v průběhu roku 2013, protože bude potřeba delší příprava nejen kvůli velkému počtu poškozených. Spis má 315 svazků, a to není také žádná maličkost," uvedla místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Jana Kurešová.

Dva lékaři a jeden inženýr jsou obžalováni, že po vzájemné domluvě od 25. 5. 2000 do 23. 4. 2006 na řadě míst v České republice, jako členové představenstva obchodní společnosti Rhinoceros sídlící v Mostě, měli v úmyslu získat podvodně peníze pomocí projektu pod označením Avalanche.

Prostřednictvím získaných členů projektu a dalších osob, s použitím manipulativních psychologických metod vylákali na základě písemných smluv o půjčce od poškozených, jako zájemců o vstup do projektu, od každého 68 000 Kč. Peníze poukazovali společnosti Rhinoceros.

Dluhopisy

Občany nalákali obžalovaní podle státního zástupce pod záminkou příslibu spolehlivé garance vrácení půjčky ve výši 68 000 Kč plus úrok a zhodnocení poskytnuté půjčky tím, že za část peněz z půjčky zakoupí 2 zaknihované dluhopisy tzv. Stripsy. Každý z nich bude v nominální hodnotě 1000 USD, splatné za 20 let, a potom je převedou na poškozené na základě smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva.

Jenže při tom zatajili lidem, které lákali ke spolupráci, že společnost Rhinoceros nedosahovala žádného zisku a nevyvíjela podnikatelské aktivity, na základě kterých by společnost mohla být schopna dostát závazkům vyplývajících z uzavřených smluv o půjčce. Nebylo z čeho vrátit poškozeným věřitelům půjčky ve výši 68 000 Kč včetně úroku, celkem 74 800 Kč.

Podle vyšetřovatelů nekalé úmysly obžalovaných lze poznat z toho, že převedli 908.978,40 USD z bankovního účtu společnosti Rhinoceros vedeného v Československé obchodní bance na účet jedné banky v Rohrbachu v Rakousku. Podle obžaloby měli v úmyslu vytvořit zdání, že se jedná o bankovní účet obchodní společnosti Avalanche International Ltd. Kupa amerických dolarů byla deklarována jako půjčka od společnosti Wellten Limited.

Také jsou obviněni, že neoprávněně disponovali s penězi získanými podvodem. Šlo o 15.370.958 Kč, které policie zajistila u jedné české banky.

Čtvrtý obžalovaný, lékařka, je obviněn z drobnějších podvodných skutků: z legalizace výnosů z trestné činnosti a maření výkonu úředního rozhodnutí. Působila jako zmocněnec podvodného Nosorožce.

Naivní představa

U soudu, až jednoho dne (v roce 2013) začne proces, se jistě poškození dozvědí, že obžalovaní mají stále důvěru ve velký výnos dluhopisů. Jenže chybička se vloudila: Nosorožec nakupoval dluhopisy tzv. Stripsy. V letech 2001 a 2002 odpovídal 1 USD částce 35 Kč. Kolik stojí dolar dnes?

Podle obžalovaných ale každý finanční analytik prý potvrdí, že v budoucích letech kurz amerického dolaru vůči české koruně opět stoupne. Výše půjčky byla na počátku projektu stanovena s ohledem na kurz amerického dolaru, který činil 37 Kč.

Jenže žádný finanční analytik stoupání kurzu amerického dolaru nepotvrdí. Finanční šamani jsou rádi, když ve své věštbě mají nanejvýš dvouletý trend, ale jde jenom o trend, nic více…

Z ekonomického hlediska nelze proto dnes předpovědět, zda cena Stripsu v době do jeho splatnosti bude růst, klesat či kolísat. Lze pouze určit, že cena Stripsu bude vždy nižší, nežli je nominální hodnota Stripsu. Jaká je hodnota dolaru dnes? Ani náhodou 35 nebo 37 korun za jeden dolar. Z čeho bude ztrátový Nosorožec platit výnosy vzhledem k současnému podlomenému zdraví dolaru? Lze těžko věřit v budoucí zázraky.

Obžalovaní budou muset vysvětlovat ještě mnoho dalších věcí. O podvodném úmyslu podle obžaloby svědčí již to, že obžalovaní započali realizovat projekt Avalanche založený na přijímání půjček od fyzických osob v době, kdy věděli o nepříznivých výsledcích podnikání společnosti.

Varování před Nemocným nosorožcem

Již v roce 2003 se zabývala „Nosorožcem" pražská Komise cenných papírů. V roce 2004 bylo internetovým veřejným tajemstvím, že „něco" není v pořádku. Například článek „Nemocný nosorožec?" (Simona Ely Plischke 4. 5. 2004) o projektu Avalanche informoval, že „pyramidu, podle některých letadlo, v ČR … nastartovala akciová společnost Rhinoceros. Právě ta je nejspíš předlužená a navíc se v současné době dopouští trestného činu."

Proroctví se změnilo v roce 2012 v podání obžaloby.