Roman Trsek (1983) z Jirkova půjde na 8 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Podle trestního senátu ústeckého krajského soudu si několikrát násilím vynutil pohlavní styk s dívkou mladší 15 let. Odsouzený se na místě odvolal.

„Svým jednáním odsouzený zkazil dívce život. Postihlo to i její rodinu," uvedla předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová.

Ke znásilnění dítěte mělo dojít od června roku 2012 do ledna 2013. Odsouzený dívku a její matku dobře znal.

Muž odmítl vypovídat v přípravném řízení a nehovořil ani před soudem.

Několik znásilnění

Podle rozsudku je Trsek vinen, že v červnu 2012 dívku požádal, aby mu pomohla s opravou jízdního kola. Na chodbě domu si ji přehodil přes rameno a odnesl ji do kočárkárny, zamkl dveře a povalil ji na zem.

Říkala mu, aby toho nechal, rukama ho odstrkovala a křičela. Odsouzený ji svlékl dolní část těla, poté ji držel za ruce, roztáhl jí nohy a vykonal na ní pohlavní styk. V srpnu 2012 pod záminkou, že má věci pro panenky, ji opět vylákal do kočárkárny. Opakovalo se to samé.

Na podzim v témže roce za ní přijel na jízdním kole na hřiště. Pod záminkou, že ji i její kamarádky sveze, ji odvezl do lesa a opět ji znásilnil. Přitom věděl, že dívce není 15 let.

Odsouzený jí vyhrožoval, že nesmí nikomu nic říct.

Psychické důsledky

Dívka se svěřila kamarádce, později pak i dalším kamarádkám ve škole. Matce to ale řekla až mnohem později, v dubnu 2013. Matka poté vše ohlásila na policii.

V poslední den procesu znalkyně z oboru psychologie uvedla před trestním senátem, že osobnost dívky v důsledku znásilnění bude nevyvážená, vykazuje syndrom dítěte týraného fyzicky i psychicky a v dospělosti bude mít problém navázat kontakt s muži.

Obhájce napadl znalecký posudek, protože byla při vyšetřování přítomna s dívkou také matka. Řada závěrů znalkyně prý byla podle obhájce nepřesvědčivá. Proto soud požádal o revizní posudek. Trestní senát žádost advokáta zamítl.

Odsouzený muž nebyl před soudem poprvé. Byl již několikrát odsouzen pro majetkovou trestnou činnost. Například byl potrestán za krádež cigaret v hodnotě 47 tisíc korun, nebo za podvodné uzavření úvěrové smlouvy na příbuznou. Na její úkor získal přes 21 tisíc korun.

Následuje i další odsouzení, ale poslední rozsudek podléhá prezidentské amnestii z ledna 2013.