Vladimír Rendek (1975) z Teplic, Petra Řeháčková (1970) z Teplic a Jaroslava Vrbová (1940) z Bohosudova byli odsouzeni za zločiny bílých límečků:

Za zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za zločin poškození finančních zájmů Evropských společenství a za trestný čin porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu, a za trestný čin porušování autorského práva.

Byli odsouzeni: Rendek na pět let do věznice s dozorem, Řeháčková na 3 roky s podmínkou na 4 roky a Vrbová ke 3 letům s podmínkou na 3 roky.

Kromě toho propadlo státu 300 000 Kč zabavených Rendekovi při domovní prohlídce a nesmí po dobu 5 let vykonávat vedoucí funkce statutárního orgánu v obchodních společnostech a družstvech.

Rendek se na místě odvolal, obě ženy si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Podvodné faktury

Jejich příběh začal tím, že Rendek jako jednatel a jediný společník společností RENDÍK spol. a LARAX se sídlem v Teplicích a TONAX s. r. o. se sídlem ve Varnsdorfu, Řeháčková jako osoba zpracovávající účetnictví a Vrbová jako vedoucí prodejen, po vzájemné dohodě, v letech 2006 2008 krátili clo a daň po dovozech různého zboží z třetích zemí mimo Evropská společenství. Vystavovali a předkládali faktury pro celní a daňové řízení, na kterých byly uváděny nižší částky než ty, které byly skutečně dodavateli uhrazeny.

Z nižší ceny zboží proto odvedly kupující české společnosti podvodně i nižší daně.

Na soudu bylo předloženo 48 podvodně zpracovaných celních prohlášení (JSD). Odsouzení způsobili zkrácením cla a DPH celkem škodu ve výši 5.902.364,70 Kč České republice a z menší části také i EU. Samozřejmě, že tuto částku bude finanční úřad po odsouzených požadovat.

Všichni tři odsouzení musí ještě společně zaplatit několika poškozeným společnostem přes půl milionu korun, protože prodávali padělky jejich značek. V letech 2007 2009 totiž prostřednictvím výše uvedených tří společností odsouzení organizovali nákupy a prodej pseudoznačkových věcí ve svých prodejnách s označením BANKROT v Praze, Mostě, Teplicích, Brně a Ostravě.

Prodávali tam spoustu cetek označených ochrannou známkou společností. Jako například 542 kusů šňůry k telefonu, klíčenky, telefonní kryty, přívěsky na klíče, vše se samolepkami či potisky Mercedes Benz. Jenom díky tomu, že na těchto cetkách byl znak jednoho typu německých aut, vznikla majiteli značky škoda 71 250 Kč.

Walt Disney mlčí

Zajímavé je, že společnost Walt Disney byla v obchodech zastoupena prodejem 9578 kusů různých nesmyslů a přitom škodu, kterou utrpěla, společnost neuvedla. Nechce proto po odsouzených podvodnících náhradu za prodej věcí s logem, na kterém může vydělávat oficiálně jenom společnost Disney Enterprises INC., Burbank, USA.

K odsouzení bílých límečků pomohly odposlechy telefonických hovorů, při kterých na sebe prý Rendek řekl všechno, co jenom mohl. Policisté se při poslechu odposlechů prý mimořádně vesele bavili. Ale o tom až jindy…