Housku nalezli mrtvého kolem sedmé hodiny před garáží vily, v níž žil se svou partnerkou, exhejtmankou Janou Vaňhovou. Jejich dům stojí na Kamenném vrchu, v luxusní čtvrti přezdívané Beverly Hills. "Ještě okolo páté jsem ho viděl, jak jel kolem na čtyřkolce," podivoval se jeden ze sousedů, "a jiný soused s ním prý mluvil jen půl hodinu předtím." Žádnou střelbu ale neslyšel. Že se něco děje, se dozvěděl až od novinářů.

Chomutovský deník byl již okolo deváté hodiny na místě. Slepou ulici, na jejímž konci Houska s Vaňhovou bydleli, policisté uzavřeli. Na místo dorazila krajská kriminálka a rovněž tisková mluvčí, která přijela až z Ústí nad Labem. Ta na místě potvrdila pouze to, že policisté vyšetřují násilný trestný čin. "V současné době probíhá ohledání místa a byla nařízena soudní pitva," řekla okolo desáté večer. Později dodala, že po dohodě s krajským stáním zástupcem bude informace podávat pouze krajské státní zastupitelství, a to až v úterý dopoledne. Ofiiciálně tak policie nepotvrdila, že jde o Romana Housku. Více zdrojů to ale potvrzuje.

Mezitím se začala zpráva šířit mezi místními sociálními demokraty, Houska byl totiž vlivným členem ČSSD. Chomutovský deník se informaci dozvěděl okolo deváté hodiny, nikdo ji ale nechtěl potvrdit. Jana Vaňhová Deníku nezvedala telefon, stejně tak poslanec Jaroslav Krákora, kterému Roman Houska (na snímku vpravo dole) dělal asistenta.

Roman HouskaSmrt kontroverzního politika a podnikatele Deníku potvrdil Jaroslav Foldyna, lídr strany v kraji v předčasných volbách a nynější poslanec. "Naposledy jsem ho viděl při hlasování ústředního výkonného výboru, kde se jednalo o tzv. puči. Nikdy jsem nepatřil k jeho fanklubu, ale tou zprávou jsem otřesený," řekl v pondělí večer. "Pro ČSSD to není dobrá zpráva. Vrhá to na ni špatné světlo, co má mezi sebou za lidi. Určitě to však s politikou nesouvisí, nebo zcela okrajově. Houska byl výbušný a kontroverzní, nedivil bych se, kdyby mu dal někdo přes hubu, ale tohle je tedy síla. Spíš to bude mít souvislost s jeho osobními a podnikatelskými vazbami."

Kriminalisté byli na místě po většinu noci, pohřební vůz odjel z místa až kolem druhé ráno. Po celou dobu byla na místě také Jana Vaňhová. Také většina sousedů nemohla spát. I přes Houskovu nelichotivou veřejnou pověst o něm mluvili jen v dobrém.  "Znal jsem ho dvacet, pětadvacet let. Slušný chlap, nikdy žádný problém, ani tady v ulici si na nic nehrál," řekl jeden z nich. Jeho žena přitakávala. "Vychoval tři dcery, tak jakýpak gauner? Poslední dobou měl ale asi nějaké problémy. Dělám alternativní medicínu, říkal, že se musí někdy zastavit. Už nezastaví," dodala smutně.

Roman Houska byl členem vrcholných orgánů ČSSD: krajského i ústředního výkonného výboru. Podle názoru mnoha lidí byl kontroverzní osobou. Nejznámějším případem, v němž někdejší místopředseda okresního výkonného výboru ČSSD v Chomutově figuroval, byla kauza, v níž měl v říjnu roku 2003 najíždět na strážníka městské policie v Chomutově.

Houska byl při parkování zastaven městským strážníkem, se kterým se dostal do sporu a strážníkovi měl přejet nohu. On sám však tvrdil, že byl „šikanován", strážník si prý nohu pohmoždil, když mu kopal do auta. Houska byl tehdy odsouzen s podmínkou.

Jednapadesátiletý Roman Houska byl dlouholetým asistentem poslance Jaroslava Krákory (ČSSD) a měl také velký vliv na dění v ČSSD v Chomutově i v celém Ústeckém kraji. Byl místopředsedou Okresního výkonného výboru v Chomutově a členem Krajského výkonného výboru. Známý byl ale spíš jako muž s velkým neoficiálním vlivem, jako „šedá eminence" místní politiky. .