„Poradím si," řekl si. Na internetu se objevila jeho nabídka podnájmu bytu. Hned druhý den se ozval první zájemce dvacetiletá Ema. Josef byl štěstím bez sebe.

Na schůzku přišla Ema s matkou. „Jsem inženýr Dubský," představil se Josef. Na Emu i její matku udělal dobrý dojem. „Do týdne podnájem obstarám," řekl a vyinkasoval zálohu na nájem 22 000 korun. A aniž mrkl okem, podepsal nájemní smlouvu. Uběhl týden a Ema stále marně čekala na nový byt, žádné stěhování se nekonalo. Poslala Josefovi několik esemesek. „V bytě se musejí udělat ještě úpravy. Za týden se ozvu," poslal jí odpověď. Pak se už neozval.

Když byl na dně, pomohla mu náhoda. Našel cizí občanku a řidičský průkaz. „To je trefa!" fandil si. „Jasně, půjčka!" ťukl si na čelo. Hned navštívil Home Credit. A zase udělal dojem. „Tady je má občanka a řidičák," řekl způsobně, jakoby mimochodem. Úřednice doklady zběžně přelétla očima a sepsala úvěrovou smlouvu na 19 325 korun.

Druhý den po flámu si řekl: „Povedlo se jednou, povede se i podruhé!" Opět si šel žádat o úvěr a znovu nevypadl z role. Bezvadné vystupování. Předložení falešných dokladů, zběžně zkontrolovaných a na světě byla druhá úvěrovou smlouva, tentokrát na 25 758 korun. „Potřetí osud nebudu pokoušet," řekl si a oba doklady skončily v nejbližší popelnici.

Peníze se ho však nedržely, mizely nenávratně v hostincích a u dealerů za pervitin. Zase mu pomohla náhoda. Setkal se s Bedřichem, který sháněl disky k autu. „ Můžu dodat čtyři," vytahoval se Josef. „A nejsou drahé, pět táců." Opět vzbudil svým vystupováním naprostou důvěru. „Nemám u sebe tolik peněz," přiznal se Bedřich.

„To je škoda, mám ještě jednoho zájemce," pravil Josef a chystal se odejít. „Vyzvednu ty prachy v bankomatu!" zarazil ho Bedřich. Když Josefa v kapse hřálo pět tisícovek, prohlásil: „Gumy jsou u jednoho mého kámoše. Jdu to zařídit. Počkej tady!" Bedřich však čekal marně.

Bylo ke třetí hodině ranní a Josef projížděl půjčenou mazdou městem. „Policie! Stůjte!" uslyšel. Josefova cesta vedla pak na policii, test ukázal požití pervitinu.

A co horšího, v Josefovi odhalila policie podvodníka s neexistujícím bytem, disky od auta a vylákanými penězi v Home Creditu. Skončil ve vazbě a před soudem, kde ho poškození usvědčili.

Prolhaný podvodník slyší, že si půjde za mříže odpočinout na patnáct měsíců. Trest se mu zdá příliš přísný. Podává si proti němu odvolání, to však krajský soud nedávno zamítl.

Zpracoval Arnošt Herman