Pojistných podvodů v Ústeckém kraji přibývá. Lidé, kteří pojišťovnám hlásí škody, jsou přitom ve vymýšlení příběhů čím dál vynalézavější. Zkušení pojišťovací detektivové ale ve většině případů snahu o podvod odhalí.

Sněhová peřina žalovala

Vymámit peníze z pojišťovny zkusil například majitel rodinného domku z Krušných hor, který ohlásil krádež několika historických předmětů.

„Stalo se to v zimě. Zloději měli do domu vniknout i uniknout velkým oknem v obývacím pokoji, které násilím otevřeli. Majitel nemovitosti nám dokonce poslal několik fotografií, které po příchodu domů pořídil. Na nich bylo vidět i to, že za oknem je krásná sněhová peřina, nikým a ničím neporušená," popisuje mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Majitel posléze přiznal, že si krádež vymyslel. Potřeboval peníze. „Zkusil to, ale moc vynalézavý nebyl. Navíc si neuvědomil, že se dopouští pokusu o pojistný podvod, což je trestný čin," varuje Bálek.

Nárůst o 1,5 milionu

Za prvních šest měsíců letošního roku odhalili detektivové Allianz pojišťovny v Ústeckém kraji podvody za 6,2 milionů korun. To je o 1,5 milionu víc než za stejné období v loňském roce.

Počet prošetřovaných případů vzrostl o 27. Zatímco loni se detektivové podrobně zabývali 102 událostmi, letos jich bylo už 129.

Naopak Česká pojišťovna v Ústeckém kraji hlásí mírný pokles, i když se ji celorepublikově pokusilo přelstít víc klientů. Během prvního pololetí tohoto roku odhalila v kraji pojistné podvody za 20 milionů korun. Loni ale byla částka vyšší jen o 800 tisíc korun.

Lékaře odhalí ve čtvrtině případů

V poslední době přibývá hlavně lidí, kteří si vymýšlí různá zranění a snaží se získat peníze z úrazového pojištění. Do podvodů se stále častěji zapojují i lékaři.

„Prokázání pojistného podvodu v úrazovém či životním pojištění bývá zpravidla složitější než například v autopojištění. Přesto se účast lékařů na podvodu prokáže ve čtvrtině prošetřovaných případů," říká ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Michael Maierl.

Řada lékařů se na podvodech nepodílí úmyslně. „Neuvědomují si, že například neopodstatněným prodlužováním pacientovy léčby se podílí na pojistném podvodu a mohou za to být sankcionováni," varuje Michael Maierl.

Výjimkou nebývá ani zfalšování lékařské zprávy. To zkusil jeden muž z Ústeckého kraje. „Nahlásil nám vážný úraz kolene a požadoval pojistné plnění ve výši několika desítek tisíc korun. Vyšetřování, výslechy svědků i ošetřujícího lékaře ale prokázaly, že muž tak vážný úraz neutrpěl a lékařskou zprávu zfalšoval," popisuje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková s tím, že muž nyní čelí trestnímu oznámení.

Podle statistik pojišťoven podvádí nejvíc lidé v Praze a Středočeském kraji, nejméně na Vysočině.