Policie se souhlasem státního zástupce zabavuje majetek, který pochází z trestné činnosti, nebo jiný majetek ve stejné hodnotě. „V prvním pololetí to bylo 11 milionů korun, ve druhém pololetí pak 91 milionů korun. Po Praze jsme se mezi kraji dostali na druhé místo," řekl Špička.

V roce 2011 do celkové částky promluvilo zabavení čtyř obrazů, které byly ukradeny ze zámku v Peruci na Lounsku 18. listopadu. Policie dva muže z Královéhradecka zatkla v prosinci, za krádež jim hrozí až osm let vězení.

Většinu zisků z trestné činnosti v Ústeckém kraji ale pachatelé podle Špičky hned utratí, často nakupují nebo opravují nemovitosti. Často peníze nemají uložené na účtech, ale v bankovních schránkách. Podle policisty není snadné zjistit ani to, zda mají podezřelé bankovní účty, musí se oslovit všech 42 bank.

Oproti roku 2011 vzrostl loni také objem majetku zabaveného na uspokojení nároků poškozených. Loni to bylo 4,8 milionu korun.

Pro letošní rok se chce ústecká policie více soustředit na zajišťování majetku v souvislosti s drogovou kriminalitou a krádežemi a legalizací aut. „I to konopí pěstují v nějakých nemovitostech, stejně jako kradená auta někde parkují," dodal Špička.