Sedmatřicetiletý muž, který měl chránit občany před zločinci, se během loňského jara a léta stal sám kriminálníkem. Kvůli statisícovým dluhům u kolegů a bank, které neměl z čeho platit, přepadl Komerční banku a Českou spořitelnu v Krupce a Oseku na Teplicku, každou dvakrát. 

Odnesl si  bezmála 1,1 milionu korun. Uloupené peníze, které mu zbyly, prohrál v hazardních  hrách, hlavně v ruletě, když se je snažil takzvaně „rozmnožit". Při přepadeních byl brutální, bankovním úředníkům a klientům vyhrožoval, nutil je ležet na zemi, držel jim zbraň u hlavy a v jednom případě dokonce vystřelil.

Hrozí mu až dvanáctileté vězení.

Inspiroval se lupičem z médií

První loupež Krbec, který poslední roky pracoval u železniční policie v Praze, spáchal v březnu v Krupce na Teplicku. Přepadl zdejší pobočku Komerční banky. Ke zločinu se údajně odhodlal poté, co po něm chtěl jeho kolega z práce vrátit 30tisícovou půjčku a tlačil na něj, že pokud peníze nedostane, tak ho nechá vyhodit od policie.

Napadlo ho tedy, že by mohl přepadnout banku právě v Krupce. Z médií totiž věděl, že si odtamtud jistý pachatel v minulosti odnesl 800 tisíc korun.

Do banky měl následně přijít s plastovou maketou pistole. Se slovy: „Přepadení, nic nemačkejte a jděte dál od stolu," si vynutil na úřednicích 391 tisíc korun. Ředitelce pobočky navíc držel u krku nůž na koberce.

Do stejného peněžního ústavu se vrátil o necelý měsíc později, když po něm kolegové opět chtěli, aby jim splatil dluhy, a on neměl z čeho. Na loupež se měl vypravit s airsoftovou pistolí na kuličky a maskoval se malířským oděvem a respirátorem. Z banky si nakonec odnesl 135 tisíc korun.

Střelba z revolveru

Třetí přepadení spáchal obžalovaný v květnu 2011. Vyloupil pobočku České spořitelny v Oseku.

Opět se maskoval a tentokrát se oháněl už pravým revolverem, který si k tomuto účelu koupil. Zřejmě, aby přepadení dodal patřičnou váhu, jednou dokonce z pistole vystřelil a do prostoru pokladen nastříkal slzák. Vystrašené bankovní úřednice mu nakonec vydaly 336 tisíc korun.

Zhruba za měsíc se do pobočky osecké České spořitelny znovu vrátil a tentokrát si odnesl necelých 234 tisíc korun. Těchto peněz si už neužil. Při odjezdu z banky byl zadržel v obci Mariánské Radčice na Mostecku pracovníky policejní inspekce.

U soudu plakal

Obžalovaný Krbec, který je v současné době ve vazbě, se k přepadením u soudu s pláčem přiznal. Všeho litoval a omlouval se. Více nevypovídal, odkázal na výpověď, kterou učinil již dříve na policii. Hlavní líčení v případu je podle předsedy senátu Ivana Elischera zatím naplánováno do čtvrtka. Soud bude vyslýchat řadu svědků a znalce.

JEDNOTLIVÁ PŘEPADENÍ

24. 3. 2011 Komerční banka v Krupce

„Přepadení, nic nemačkejte a jděte dál od stolu." S těmito slovy a s pistolí v ruce vstoupil obžalovaný do banky. Ředitelce pobočky držel navíc u krku nůž. Pokladní mu ze strachu vydala 391 tisíc korun

19. 4. 2011 Komerční banka v Krupce

„Tohle je přepadení, lehněte si na zem." Křičel obžalovaný a oháněl se pistolí. Poté zařval na pokladní „Dej sem peníze." Přešel k pracovníkovi bezpečnostní agentury, který už ležel na zemi, šlápl mu na záda a ptal se, zda má zbraň. Poté mu pokladní vydala 135 tisíc. Následně šel obžalovaný k bankovnímu úředníkovi, který též ležel na zemi, mířil na něj pistolí a řekl mu: „Lehnout a nic nemačkej."

24. 5. 2011 Česká spořitelna v Oseku

Okénkem skočil za přepážky. Revolverem mířil na dvě pracovnice a křičel, aby mu daly peníze. Ženy mu daly 336 tisíc korun. Donutil je lehnout si na zem, vystřelil z revolveru a prostor vystříkal slzákem

18. 7. 2011 Česká spořitelna v Oseku

Ozbrojen revolverem a maskován křičel: „Tohle je přepadení, dejte mi peníze." Klienta banky přinutil, aby si lehl na zem. Střídavě mířil revolverem na dva zaměstnance banky, které donutil, aby mu dali 233 980 tisíc korun. Záhy byl dopaden pracovníky policejní inspekce