Ti nabízejí své podivné služby i na internetu. Hrozí velké nebezpečí, že sepíší návrh chybně.

NEZKUŠENÍ LAICI ZPŮSOBÍ VÁŽNÉ ŠKODY

Podle zkušeností krajského soudu dlužník se poté diví, že mu není povoleno či schváleno oddlužení a skončí v konkurzu, čímž se jeho situace v žádném případě nezlepší. Narůstají dále úroky a zpeněžuje se všechen majetek jako v exekuci. Není nakonec osvobozen od dluhů a musel by absolvovat insolvenci znovu, pokud prokáže svůj poctivý záměr.

„Mnohdy přitom tito sepisovatelé vzbudí v lidech neoprávněné naděje, že zbavit se dluhů bude lehké, že nebude prodán jejich majetek, na němž vázne zástava pro banku. Dlužníci přitom vydají ve své zoufalé situaci rádoby odborníkům zbytečně tisíce korun," upozorňuje Jaroslava Mištová, místopředsedkyně krajského soudu.

Přitom téměř v každém okrese existují bezplatné poradny, kde sepisují návrhy odborníci.

Novela zákona má tomu zabránit. Insolvenční návrhy budou moci sepisovat osoby k tomu oprávněné, tedy mj. advokáti, insolventní správci, pracovníci oficiálních bezplatných poraden, tedy osoby, které budou mít akreditaci od Ministerstva spravedlnosti ČR. Novela vstoupí v platnost od 1. ledna 2017.

INFOCENTRUM KRAJSKÉHO SOUDU

Od dubna letošního roku se snaží Krajský soud v Ústí nad Labem pomoci dlužníkům zřízením „Informačního centra pro insolvenční oddělení Krajského soudu v Ústí nad Labem". Tím se zjednoduší pro občany i dlužníky administrativní zátěž spojená s insolvenčním řízením.

Nejedná se však o sepisování návrhů, ani jiných podání. Jedná se o informační služby.

Infocentrum funguje v budově Krajského soudu v Ústí n. L. na Střekově, v kanceláři č. 3 v přízemí soudu, první dveře vlevo od vchodu. Je v provozu každý den od 8. 30. do 11. hodin. Následuje půlhodinová přestávka a dále je otevřeno od 11.30 do 16. hodin.

Pouze v pátek končí provoz infocentra ve 14.30 hod. Poslední klient bude obsloužen 15 minut před koncem, upozorňuje Mištová.