Za pokus o dvojnásobnou vraždu a nedovolené ozbrojování dostal důchodce Jan Š. výchovný podmínečný trest dva roky s odkladem na čtyři roky.

Incident se odehrál loni 14. srpna. V Bezděkově u Žatce 74letý důchodce Jan Š. postřelil nelegálně drženou zbraní dva sousedy, Alfréda K. a Milana J. Speciálně upravenou kosou na sekání pampelišek je rovněž pobodal.

Poškozený Milan J. odpovídá novinářům na dotazy
Řekl mi ty prasečí svině a bodl mě, vypověděl svědek. Pak ho soused postřelil

“Tvrdí, že byl obětí patnáctileté šikany svých sousedů. Je zřejmé, že šlo o generační střet,” řekla soudkyně Šárka Tampová s tím, že soud přihlédl ke zdravotnímu stavu seniora, u kterého se projevuje stařecká demence.

Snížená příčetnost

“Jednal ve stavu snížené příčetnosti. Znalci upozornili na akutní potřebu psychiatrické léčby. Je zřejmé, že obžalovaný, omezený svým duševním stavem, vnímal celou situaci jako ohrožující, nebyl schopný adekvátně reagovat na situaci. Vina ale byla prokázána. On vyvolal konfliktní situaci, nemusel střílet. Je nebezpečný svému okolí,” řekla soudkyně. Střelce tak čeká ústavní ochranná léčba.

Ilustrační foto.
Senior v Bezděkově postřelil po hádkách dva sousedy

Státní zástupkyně i obžalovaný se na místě vzdali práva na odvolání. Soudkyně seniora současně propustila z vězení. Z vazby v Litoměřicích ho tak eskorta převeze do ochranné léčby do Petrohradu na Podbořansku.  

Ilustrační foto
Loni dvojnásobný pokus o mord. Za 10 let se vraždilo dvanáctkrát