Ve sklepě pod budovou našli rozsáhlou pěstírnu marihuany včetně veškerého potřebného vybavení i hnojiva.

Tradiční přehlídka pivovarů v Ústí nad Labem.
FOTO: Ústečany od holby s pivem ani déšť nedokázal vyhnat

„Něco se stalo, ale vůbec nevím, jestli je to pravda a co všechno našli. Hospodu mají Vietnamci, já mám hernu," uvedl provozovatel nonstop baru Dřevák.

Kolemjdoucí si ráno po razii všimli pohybu několika osob u restaurace. „Vietnamci tam měnili zámek na dveřích hospody, možná to mohlo mít nějakou spojitost," myslí si jeden ze svědků.

Na jakých dalších místech drogová hnízda policie rozprášila, není zřejmé. „Akce proběhla, na místě pokračují zákroky v souvislosti s trestním řízením," uvedla ústecká policejní mluvčí Šárka Poláčková. Bližší informace hodlá policie uveřejnit během tohoto týdne.

Sedm let utrpení s drogově závislými sousedy prožila seniorka Jana. Bydleli v paneláku v bytě pod ní.

ZNIČILI ŽENĚ NERVY

„Starší muž se přistěhoval k mladé ženě do jejího bytu. Z bytu se od té doby ozýval řev, hudba na nejvyšší stupeň hlasitosti a později i pláč dětí. Každou chvíli muže navíc z bytu vyhazovala žena i její matka, která bydlela se svým manželem nade mnou. Vše doprovázel pořádný hněv, celou noc byl navíc cítit zápach drog," vzpomíná Jana.

Kvůli sousedům má zničené nervy, arytmii, úzkost či poruchy spaní. „Když jsem se ptala policie, co mám dělat, řekli mi, ať se odstěhuju. Lékaři mi poradili totéž," říká seniorka, která tak nakonec učinila.

Jak podotkla mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková, podezření na pěstírnu konopí či varnu drog mohou lidé oznámit policii osobně, případně anonymně na lince 158 nebo 156. Pěstování konopí je posuzované dle trestního zákoníku nebo zákona o návykových látkách a záleží na mnoha okolnostech.

Opuštěné jesle v Kamenné ulici na Střekově
FOTO: Opuštěné jesle ožijí. Zatím smrdí výkaly bezdomovců

„Zejména na množství vypěstovaného konopí, na obsahu účinné látky THC v rostlinách, což ovlivní, zda je konopí pěstováno za využití speciálních postupů doma nebo zda je venku, a na dalších faktorech. Samotné pěstování do 5 rostlin je zpravidla přestupkem se sankcí až 15 tisíc korun, při pěstování většího množství jde o trestný čin. O trestný čin jde také vždy v případě kvalifikovaného nakládání s rostlinou, za jaké je považováno již samotné sušení," uvedla Kudláčková.

Dle stanoviska trestního kolegia Nejvyššího soudu je držení maximálně 10 gramů sušiny marihuany bráno jako přestupek, větší množství je trestný čin. Soudy podle Kudláčkové neakceptují to, že si pěstitel zasadí tolik rostlin, aby mu poskytly množství drogy na rok dopředu do další sklizně.

„Nepovažují to za malé množství drogy určené pro vlastní spotřebu. Při větším počtu rostlin bývá podezření na to, že konopí dotyčný pěstuje z důvodu dalšího prodeje," doplnila Kudláčková.

POLICIE MUSÍ KONAT

V těchto případech obvykle hrozí podmíněné tresty, pokud se neprokáže další nakládání s drogou. Samopěstitelství netechnického konopí k léčebným účelům zákon neumožňuje.

„Policisté se při vyhledávání drogové trestné činnosti zaměřují zejména na organizované produkční a distribuční řetězce pachatelů a vůči samopěstitelům postupují téměř výhradně na základě oznámení. Nicméně jsou povinni konat," dodala Kudláčková.

Podle mapy odhalených varen pervitinu a pěstíren marihuany objevili policisté varnu v Koštově, Trmicích, na Střekově, Severní Terase a Bukově. Jednu pěstírnu odhalili také v Chlumci. Na dvě varny a dvě pěstírny pak narazili přímo během razie v centru Ústí.

Strážníci odvezli zfetovanou dívku domů.
Zfetovaná dívka volala o pomoc. Strážníci ji odvezli k rodičům