Ivánku, kamaráde, po ústecku. Tatínkové, teta nebo Pokémon. Tak se mezi sebou bavili úředníci ROP Severozápad o některých politicích či o tom, jak se nakládalo s některými projekty.  U soudu, který rozplétá machinace s evropskými dotacemi, se o tom v pátek rozpovídala bývalá vysoká úřednice Irena Kotlanová, jež má statut spolupracující obviněné. Spolu s ní obvinil státní zástupce dalších sedm lidí, včetně tří exředitelů úřadu či bývalého náměstka exhejtmanky Pavla Koudu. Viní je z toho, že ovlivnili projekty za 1,4 miliardy korun, 922 milionů úřad skutečně proplatil. Některým obžalovaným hrozí trest až dvanáct let vězení.

„Běžně se říkalo, že projekt má svého tatínka," odpověděla Kotlanová na dotaz předsedkyně senátu Kamily Elsnicové, zda existovaly zájmové či VIP projekty.

Slang na ROP
VIP projekt – projekt, u kterého existoval vyšší zájem, aby prošel

Projekt s taťkou – projekt, za kterým někdo stojí

Pokémon – Pavel Karel Markvart, bývalý ředitel dotačního úřadu

Teta – bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

Koudovy obrazovky – projekt propagace rekultivací navržený Ústeckým krajem. Pavel Kouda byl tehdy náměstek hejtmanky

I politici měli své přezdívky. Například exhejtmance Janě Vaňhové říkali teta, exředitele dotačního úřadu Pavla Karla Markvarta přejmenovali na Pokémona. Frekventovaným termínem byly i Koudovy obrazovky, což je v překladu projekt Ústeckého kraje na propagaci výsypek.

Právě na tomto projektu ilustrovala Irena Kotlanová, jak to chodilo s tatínky. Koudovy obrazovky dostaly od dvou hodnotitelů, na nichž záleželo, zda ho podpoří evropské dotace, po jednom bodu. Politici ale na to, aby projekt prošel, tlačili tak, že tehdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda vyhrožoval úředníkům vyhazovem.

Nakonec si ale prý s další obžalovanou Klárou Odvárkovou sedli a po konzultaci s úředníky kraje projekt přehodnotili. „Myslím, že jsme mu dali čtyři body," uvedla Kotlanová.
Během soudního jednání několikrát zaznělo jméno předsedy ústecké ČSSD a tehdejšího náměstka Arna Fišery. Podle Kotlanové tlačil na projekt mysliveckého muzea na zámku v Libouchci. A záleželo mu prý i na dalších.

„Rozčiloval se, že jejich (ČSSD) projekty neprošly a ty ODS ano," řekla Irena Kotlanová.

Hlavní líčení soudkyně odročila na polovinu října. Ve výpovědi bude pokračovat Kotlanová, vypovídat by měl další z obžalovaných, bývalý ředitel Petr Vráblík. Proces se potáhne minimálně do konce roku. Ústecký kraj, dotační úřad a ministerstvo financí po obžalovaných chtějí uhradit škodu, kterou vyčíslily na více dvě miliardy korun.