Oficiálně bydlel v Praze Záběhlicích, ale také v Ústí nad Labem. Zajímavé je, že na pražské adrese ho nikdo nikdy neviděl.

V doprovodu stráže

Rozsudek si muž vyslechl v doprovodu vězeňské stráže, protože byl ve vazbě ve Vazební věznici Teplice. Byl odsouzen za to, že 16. září 2014 převážel v autě usušené konopí marihuanu.

„Odhalené množství marihuany patří mezi největší záchyty této drogy na severu Čech v posledních letech," uvedl předseda trestního senátu Ondřej Peřich.

Loni 16. září po desáté hodině večerní v obci Česká Kamenice Nová Víska na Děčínsku řídil Vietnamec Volkswagen Transporter s registrační značkou Ústeckého kraje. Byl zastaven policejní hlídkou.

Policisté zjistili, že přepravoval z České Kamenice do Děčína na zadních sedadlech pro spolujezdce celkem 5 plastových pytlů s 30,691 kg sušiny rostliny konopí tedy marihuanu, s účinnosti drogy THC 11,8 až 13,2%.

Běžná kontrola

Na převoz drogy přišli policisté při běžné silniční kontrole. V přípravném řízení nevypovídal.

Řekl jenom, že sice bydlí v Praze ve Švehlově ulici, nyní se však zdržuje v Ústí nad Labem, kde bydlí s kamarádem. Manželka žije se dvěma malými dětmi ve Vietnamu. Živí se tím, že občas vypomáhá krajanům na pražské tržnici Sapa.

Vydělá si měsíčně zhruba 10 - 15 000 Kč. Údajně si chtěl najít práci v Ústí nad Labem.

Pobyt na území ČR měl povolený do roku 2016. Zdržoval se v Česku od roku 1999. Do Vietnamu jezdí v průměru dvakrát ročně, tam se v roce 2009 i oženil.

Jenom vezl pytle

Něco málo ke svému jednání uvedl v odůvodnění stížnosti proti vzetí do vazby. Byl svým známým požádán pouze o převoz vozidla. Netušil co veze. Pokud by věděl, že převáží marihuanu, jistě by tu službu odmítl. Jenže fakta hovoří o něčem jiném. Pytle s 32 kg marihuany byly uloženy volně ve vnitřním prostoru vozu Volkswagen Transporter.

Podle úředního záznamu sepsaného dvoučlennou hlídkou policejního obvodního oddělení Česká Kamenice vnitřní prostor vozidla po otevření dveří byl silně cítit marihuanou. Řidič na jejich výzvu otevřel dva pytle a ukázal obsah. Pytle byly naplněny 20 cm pod okraj marihuanou.

Hlídce řekl, že jede do Děčína. Tvrzení vietnamského řidiče, že nevěděl co převáží, je úsměvné. Pach marihuany v autě byl nezaměnitelný.

Při soudním líčení policisté jako svědci uvedli, že je zaujala zvláštní nesrovnalost. Na drahých kožených sedačkách vozu Volkswagen Transporter byly položeny pytle, což je neobvyklé. Majitel vozu si dává pozor, aby na drahých sedačkách nebylo nic, co by je mohlo poškodit. Z toho usoudili, že v autě je nějaký výjimečný náklad. Pach marihuany ve voze to ihned potvrdil.

Mlhovina vztahů

Přesto nabídl vietnamský řidič policii a trestnímu senátu mírný hlavolam: Do České Kamenice jel v autě s jedním Vietnamcem, který ale potom odjel jiným vozem, neví kam, nezná ani jeho jméno. On měl jenom někam odvést auto.

Pokud jde o samotný vůz, majitelkou je Vietnamka z Neštěmic. U soudu v roli svědka si k údivu přítomných nepamatovala značku vozu, který vlastnila. Přesto vůz mohla identifikovat pamatovala si alespoň barvu karosérie.

Její auto bylo zkontrolováno již předtím. V policejním systému bylo zjištěno, že vozidlo 22.8.2014 kontrolovali policisté v Krásné Lípě. Řídil Vietnamec bydlící v Jiříkově. Ale podle oficiálních evidencí měl bydlet v Broumově. Údajně je ve Vietnamu.

Na otázku u soudu, kam obžalovaný jel: věděl to, ale zároveň i nevěděl. Co bylo v pytlích na pokyn jiné osoby jenom odvážel z České Kamenice od Penny marketu do Děčína k velké prodejně Tesco. Pokyn mu dal vietnamský kamarád telefonem. Více neřekl.

„Na pytlích byly nalezeny jeho otisky prstů. Uvedl, že s pytli marihuany nemanipuloval. Jenom je otevřel na výzvu policie. Jenže jeho otisky byly i na spodní části pytlů, což svědčí o manipulaci s pytli," uvedl Peřich.

Typický český osud chudého Vietnamce: Zůstává bez šance

Když byl vietnamský občan Nguyen Huy Sy (1979) odsouzen, že jako kurýr převážel přes třicet kilogramů marihuany z České Kamenice do Děčína, znamenalo to, že byla odsouzena „šedivá myš". Čili člověk postradatelný, bez stálé práce, bez jakékoliv jistoty a bez pevného zázemí. Námezdní dělník, příležitostný pomocník.

Chudí Vietnamci, snažící se nějak uživit a poslat peníze rodině domů, aby se měla lépe, představují pro vietnamskou mafii postradatelné pěšáky.

Z nich se rekrutují zahradníci pěstující potají konopí v domech, ze kterých celé měsíce nevyjdou. Jediné, co mají, je televize, zápach chemikálií a drogová vůně rostoucího konopí. Také pomáhají při vaření pervitinu, jsou kurýry pašovaných cigaret a drog, drobnými chvilkovými prodavači nelegálního zboží.

Pokud jsou zadrženi, nic si nepamatují, nikoho neznají. Nevěděli, že se kolem nich děje něco nezákonného.

Jejich vietnamští zaměstnavatelé mezitím bohatnou. Kalkulují o míře zisku, počítají s nevyhnutelnými ztrátami, když policie nebo celníci odhalí nějaký kontraband či varnu pervitinu. Mezi nevyhnutelné ztráty patří i chuďasové zajišťující jednorázově „špinavou práci".

Glosa Františka Ročka.