Policie má nový a účinný nástroj, který pomáhá při pátrání po pohřešovaných i zločincích. Jsou to sociální sítě. Nebo lépe řečeno tisíce lidí, které tam ochotně tráví svůj čas. Právě díky jim se policie dostává na stopu hledaným daleko rychleji, než kdy dříve.

„Policie České republiky využívá veškeré dostupné síly a prostředky k vypátrání osob. Výjimkou není ani využití sociálních sítí, které aktivně využíváme od června,“ potvrdila mluvčí policejního prezídia Iveta Nguyenová. „Vzhledem k jejich dosahu se jedná o velmi výraznou pomoc,“ dodala s tím, že důležitá je hlavně rychlost, s jakou se informace dostává mezi velký počet lidí.

Policie hledá dívku, která chtěla nakoupit na kradenou kartu
Policie hledá dívku, která chtěla nakoupit na kradenou kartu

Znát to bylo například v případě, kdy chomutovská policie pátrala po dvacetileté dívce z Chomutovska, která se v jirkovském Tescu pokusila zaplatit na cizí platební kartu. Snímek z průmyslové kamery do hodiny sdílely stovky lidí na facebooku. A do tří dnů ji policie měla. „Snímek jsme zveřejnili v pátek a v pondělí jsme věděli, o koho jde. Byl to fofr,“ přisvědčila chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková. Je vysoce pravděpodobné, že takto rychlá práce byla možná právě díky spolupráci lidí na sítích, bohužel však neexistuje žádná statistika, která by přesně vyjádřila, v kolika případech pomohly právě sociální sítě.

Policie při pátrání využívá facebook, twitter i youtube. „Naše dosavadní působení na sociálních sítích hodnotíme především kladně. Je třeba podotknout, že je toto nová forma komunikace s veřejností, a tak se spoustu věcí učíme takzvaně za pochodu,“ uvedla Nguyenová. To znamená, že není vždy bezchybná. „Z každé negativní zkušenosti se ale snažíme poučit, abychom prostor, který nám dávají sociální sítě, co nejefektivněji využili,“ dodala Nguyenová.

Hledali se pohřešovaní i útěkáři

Během uplynulého roku pátrala policie v rámci celého Ústeckého kraje po 2898 osobách. „V těchto počtech jsou také pohřešované osoby (386 pohřešovaných) a svěřenci výchovných ústavů (579 osob),“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Počty svěřenců ústavů jsou tak vysoké, protože se jedná o opakované útěky. Do celkového počtu naopak nejsou zahrnuti kriminálníci, protože jejich totožnost ještě není známá.

Figurovat v nich tedy například nebudou tři bankovní lupiči, kteří na začátku srpna přepadli banku v Klášterci nad Ohří a další, který v červnu vyloupil banku v Kadani a 22. září další banku v Podbořanech. I v tomto případě obletěly celý kraj snímky všech těchto zločinců a lidé je hojně sdíleli. První trojici už policisté dopadli. Lupič z Kadaně a Podbořan stále uniká, ačkoli se příliš nenamáhal s maskováním své tváře.

Přepadení banky v Podbořanech 21. září 2017 krátce před 14. hodinou
„Kadaňský“ lupič přepadl banku v Podbořanech