Ačkoliv ji justice zprostila viny, musela se kvůli shánění nové práce i kvůli přístupu lidí v Rumburku odstěhovat do anonymní Prahy. Uvedla, že obvinění stále pociťuje jako velkou křivdu. Zmínila například i to, že v době jejího pobytu ve vazbě jí pošel pes.

Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici, státní zástupce pro ni požadoval doživotí. "Dnes a denně tím žiju, vrací se mi vzpomínky na všechno. Říká se, že vzpomínky se rychle vymažou, ale není to pravda. Probouzím se zpocená, že mě zase někam vedou. Snažím se nesledovat zprávy v televizi," řekla sedmapadesátiletá žena soudkyni.

"Než se stala ta událost, byla jsem v Rumburku vážená. Mnoho lidí tam prošlo nemocnicí, znala jsem se s nimi. Zdravili mě z dálky s úsměvem, že já jsem ta dobrá sestřička," vzpomínala Marešová.

Po obvinění se prý přístup lidí k ní diametrálně změnil, což přetrvává navzdory jejímu osvobození dodnes. Obyvatelé města před ní například přecházeli na druhý chodník, odvraceli zrak.

"Když jsem jela autobusem, ukazovali si na mě prstem. Ve frontě na poště vznikla mezera, protože nikdo nechtěl být blízko mě. Bylo to hnusný. Když jsem nemusela, nechodila jsem mezi lidi," uvedla.

Věra Marešová u soudu.
Pět milionů. O takové odškodné žaluje zdravotní sestra Věra Marešová stát

Ze způsobených zdravotních problémů zmínila psychickou ataku nebo potíže se zažíváním. Léky užívá dodnes, řekla.

Zatímco v Rumburku žila ve svém rodinném domku, v Praze nyní bydlí v pronajatém bytě v panelovém domě. Ačkoliv dříve pracovala na jednotce intenzivní péče, nyní provádí v jedné z pražských nemocnic manuální práci v oddělení sterilizace zdravotnických prostředků. "Nemůžu uplatnit svou atestaci, asi už se k tomu nikdy v životě nedostanu. Všude budou lékaři, kteří se mnou budou mít problém," konstatovala Marešová.

"Musím říct, že v Praze jsem teď relativně spokojená, ale když jedu do Rumburku, je mi samozřejmě do breku," uzavřela.

Obžaloba tvrdila, že Marešová v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Chtěla si tak údajně ulehčit práci. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné z pacientek. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Soudy ženu osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky vůbec staly.

Věra Marešová (vpravo) u soudu v Praze.
Věra Marešová je nevinná. Odvolací soud potvrdil verdikt z Ústí

Žena, která strávila 14 měsíců ve vazbě, se soudně domáhá čtyř milionů korun za nezákonné rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění. Ministerstvo spravedlnosti jí loni přiznalo další milion. Ostatní vznesené nároky úřad proplatit odmítá.