„Setkali jsme se v rámci insolvenčního řízení i s případy, kdy si někdo půjčil kolem 20 000 Kč, ale nakonec po něm poskytovatel SMS půjčky chtěl až 100 000 Kč. Záhadně narostly údajné úroky a penále," varuje soudkyně ústeckého krajského soudu Jaroslava Mištová.

V inzerátech jsou nabídky od 30 do 250 000 Kč. Jenže signály spojené s SMS půjčkami jsou znepokojivé.

„Nesetkali jsme se s tím, že by se poskytovatel SMS půjčky přihlásil jako věřitel. Vždy naléhání na zaplacení dluhu je formou stálého upomínání, tedy různého nátlaku, případně s pomocí fyzického vymáhání. Zákonitě vzniká dojem, že poskytovatelé SMS půjček vědí, že jejich podnikání je na hraně. Kdo půjčuje, je anonymní. Otázkou je, zda vůbec tyto půjčky jsou legálně zdaněny, zda nejde o půjčky v rámci šedé ekonomiky," varuje Mištová.

Vzhledem k tomu, že SMS půjčky se neobjevují u soudu, na rozdíl od jiných pohledávek věřitelů za dlužníkem, otázkou je, zda půjčka uzavřená přes SMS korespondenci by byla z hlediska práva legální půjčkou se všemi požadovanými náležitostmi.

Ústecký policejní psycholog Josef Kovářík považuje SMS půjčky za další formu jak „ulovit" bezradné zájemce, kteří pro momentální potřebu získat peníze nepřemýšlí nad možnými následky.

Neznat toho, kdo půjčuje peníze, protože je za anonymní SMS, je podezřelé.