Na odpočívadle pro kamiony na silnici I/8 u Rtyně nad Bílinou – Velvět na Teplicku měli dva starší Vietnamci z Prahy dohodnutý obchod s dvojicí Vietnamců žijících na Teplicku. Psal se 2. duben roku 2020 odpoledne a policie byla ve střehu. 

Tento případ nyní projednával Krajský soud v Ústí nad Labem

Podle předsedy trestního senátu Ondřeje Peřicha byl drogový příběh ukončený tvrdými tresty pozoruhodný. Nejen, že policisté pachatele sledovali a perfektně zdokumentovali jejich trestnou činnost, ale též zaznamenali, jak se Vietnamci sami mezi sebou okrádají.

„Dva drogoví dealeři se sešli s dvojicí, která od nich chtěla koupit pervitin. Při dojednávání ceny skočili obchodníci z Prahy s drogou do auta a bez zaplacení ujeli. Prodejci měli slabší auto, proto jim zloději ujeli. Ale ze svého lupu se dlouho netěšili. V Praze byli zatčeni, protože policejní hlídka si všimla auta BMW jedoucího vysokou rychlostí. Proto se policisté rozhodli vůz zastavit a zkontrolovat. Aby toho nebylo málo, řidič měl zákaz činnosti řízení motorového vozidla,“ uvedl soudce.

Obžalovaný Jiří Jäger u soudu v Ústí nad Labem
Ústečan urážel Romy, jednomu šel po krku hrdlem lahve. Dostal 7 a půl roku

I kdyby si policejní hlídka nevšimla podezřele rychle jedoucího auta, stejně by skončili zloději pervitinu ve vazbě. Policisté je měli nahrané na videu.

Druhá, takzvaná teplická dvojice, skončila ve vazbě později. Policie Vietnamce sledovala dál a trpělivost se vyplatila. 29. června 2020 nahrála na video činorodé hrabání jednoho z nich. Vyhrabal plastovou dózu zakopanou v travnatém porostu v blízkosti obce Bžany – Lhenice. Pak auto s oběma Vietnamci a dózou zastavili policisté na silnici III. třídy 25821 mezi obcemi Mošnov a Bžany.

Policisté v zadržené dóze nalezli nejen téměř kilogram naředěného pervitinu, ale i vše potřebné pro distribuci pervitinu, jako sáčky a váhu.

Jan Michalka u soudu
Chtěla od něj odejít, pětkrát bodnul. Za zabití manželky dostal muž devět let

Jeden Vietnamec byl odsouzen k 6 letům vězení a k zaplacení peněžitého trestu 318 500 korun. Částka je zajímavá tím, že jde o peníze, které byly u vietnamského drogového obchodníka nalezeny a zadrženy. Jeho pomocník byl odsouzen do vězení na 2 roky s dvouletou podmínkou. Dva Vietnamci, kteří drogu ukradli obchodníkovi, si půjdou sednout za mříže na 8 let.

Proti rozsudku se odvolali, ale těžko si tím pomohou. Protidrogoví policejní specialisté je odposlouchávali a nahrávali na video jejich obchodování. Jeden z odsouzených na základě nezvratných důkazů nakonec s policisty spolupracoval.

Okradení Vietnamci bydleli na Teplicku v Bžanech a v Trnovanech, dva zloději pervitinu bydleli v Praze na Chodově a Smíchově. Dvojici z Teplicka je přes třicet let. Dva drogoví zloději z Prahy jsou padesátníci, jeden z nich byl ústeckým krajským soudem na 8 let vyhoštěn.

V roce 2020 policie v Ústeckém kraji vyšetřovala 319 případů výroby a držení drog, z toho ve 110 případech za účasti recidivistů.