Byl to exces, ale zásadní. S tím uzavřeli ve čtvrtek 22. dubna na ústeckém krajském soudu případ loňské vraždy. Došlo k ní v sídlištním bytě v Chomutově. 58letý Jan Michalka se k ubodání o čtyři roky mladší manželky přiznal, netrval na výslechu svědků ani znalců. Dřívější prohřešky měl už zahlazené a žádný z nich nevyčíval. Tak ho eskorta odváděla zpátky do vazby s devítiletým trestem. Ještě pod sazbou, která u vraždy tohoto druhu činí nejméně 10 a nejvíc 18 let.

Michalka i žalobce si vzali lhůtu na odvolání, rozsudek je zatím nepravomocný.

K vraždě došlo 8. března 2020 v ulici Školní pěšina v Chomutově po předchozí hádce. Žena už déle chtěla od Michalky odejít, ten se s tím nemohl smířit a nejspíš v afektu reagoval nejméně pětinásobným bodnutím kuchyňským nožem. „V důsledku šoku z krevní ztráty při bodných ranách hrudníku poškozená na místě napadení zemřela,“ shrnul státní zástupce Vladimír Jan. Michalku po spáchání trestného činu zadrželi v Německu, do Česka ho vydali na základě mezinárodního zatykače. K jeho usvědčení pomohla svědectví z okolí, že v té době byl s poškozenou v bytě pouze on, ale i genetické stopy.

Jan Vondříček a David Valášek u soudu
Bezdomovce „Honzíka“ ubili k smrti. Ústecký soud poslal mladé útočníky sedět

Pokorně a introvertně působící muž slabé fyzické konstituce na ústeckém líčení slovy šetřil. Radil se jen v tichosti se svým obhájcem. „Ano, jsem vinen, prohlašuji svou vinu,“ řekl pouze nahlas. Po vyhlášení rozsudku neodpověděl ani novinářům, jestli svého činu lituje. Jak vyplynulo, k věci dokonce v přípravném řízení zpočátku vůbec nevypovídal, temné události z loňského předjaří jsou tak zahaleny tajemstvím. A hlavně jejich přesný motiv. „Jednalo se o bývalou manželku, se kterou se rozcházel a měli spolu ještě nějaká jednání,“ naznačil žalobce.

Soudce doplnil, co vyplývalo ze znaleckých posudků. Že šlo o Michalkovu osobnostní krizi, kdy krizí procházelo i manželství. „Měla už jiného partnera a on to prostě řešil tímto způsobem,“ uvedl Ondřej Peřich. Obžalovaný sice dříve nebyl žádný svatoušek, v trestním rejstříku mu senát napočítal pět záznamů. „První čtyři jsou ale z osmdesátých let, historické a tedy i zahlazené,“ konstatoval Peřich s tím, že tehdy šlo o výtržnictví nebo drobné krádeže, za něž si v 85. roce muž musel jít sednout. Ještě v roce 2008 dostal za další delikt podmínku, osvědčil se ale ve zkušební době. 

Patrik S. (vpravo) a Radek H. u soudu
Brutální napadení seniorky na Litoměřicku: Pachatelé si vyslechli verdikt

Michalka pocházel z dobré rodiny, studoval v zahraničí, kde později i pracoval – a kvůli tomu také rozený Jan Petřina přijal příjmení manželky, prý se v cizině lépe vyslovovalo. Žena po sobě zanechala dva syny, jejich zmocněnkyně pro každého požadovala 750 tisíc. „Jejich újma je velmi citelná, nejzávažnější, jaká vůbec může být, nevyčíslitelná,“ řekla Lucie Kýčková.

Obhájce chtěl pro Michalku o rok mírnější trest, než nakonec dostal. „Nemá v úmyslu zpochybňovat důkazy a akceptuje, co bylo zjištěno. Nikdy nespáchal trestný čin proti životu či zdraví, šlo o vybočení z jinak řádného života,“ argumentoval Vlastimil Němec. Žalobce byl pro 9,5 roku. Senát se usnesl na 9 letech ve věznici s ostrahou, když připustil, že šlo o exces. „Ten byl ale zásadní. Došlo k vraždě a při ní k opakovaným útokům,“ řekl Peřich, který z větší části vyhověl i požadavkům pozůstalých, mají každý nárok na půl milionu. „Dva synové přišli o svou matku, která byla ještě v produktivním věku,“ připomněl soudce.