Bulharský mafián Emil Dossev, proti kterému je veden obnovený proces kvůli vraždě bulharské prostitutky v Dubí, byl odsouzen k souhrnnému trestu 15 let. Dossev si již odpykává trest ve Valdicích. V listopadu 1998 byl za kuplířství odsouzen chomutovským okresním soudem na 9 let do vězení.

Dossev se na místě odvolal.

Nový rozsudek padl u ústeckého krajského soudu tentokrát kvůli vraždě. Dossev byl již odsouzen na 15 vězení v roce 2000. Mladou Bulharku Maju, která byla nalákána do Čech na práci, měl v Dubí ubít k smrti 28. prosince 1996, protože nechtěla pracovat jako prostitutka.

Žádal nový proces

Dossev po zadržení a převozu z Bulharska do Čech v roce 2007 žádal o nový proces týkající se vraždy dívky.

Trestní senát ale neshledal v dnešním rozsudku žádné nové skutečnosti, které by nebyly prověřeny a předloženy již při prvním procesu v roce 2000.

Dossev se před soudem zoufale snažil vysvětlit neúčast řady svědků v procesu zabývajícím se vraždou bulharské dívky tím, že jsou manipulováni bývalým šéfem kuplířského gangu Cvetomirem Dimitrovem Belčevem. Dossev se před soudem vylíčil jako oběť Belčeva, vylíčil ho jako zrůdu, které se každý, tedy i on, bál. Dossev odmítal, že by úzce s Belčevem spolupracovat, prý pouze Kourtev byl Belčevovi nejbližším kumpánem.

Předsedkyně senátu Jana Kurešová předpokládala, že proces skončí v polovině roku 2008, ale kvůli svědkům se protáhl o více než rok. Část svědků se nedaří k soudu dostat. Svědčili jenom někteří z tehdejších kuplířů a prostitutek.

Svědky nenašel ani Interpol

Také v pondělí 10. srpna zbývalo vyslechnout dva svědky – Bulhara a Bulharku. Podle předsedkyně trestního senátu Jany Kurešové ani opakovaná spolupráce s Interpolem a centrálou Sirene, nevedla ke zjištění pobytu obou osob. Proto před soudem byly přečteny jejich výpovědi.

Dossev protestoval proti čtení výpovědí. „Tím je porušeno moje právo a já je chci zde jako svědky. Jde o velmi důležité svědky. Měli by být tady, aby se mi podívali do očí. Tady je řeč o vraždě a možná právě proto se schovávají. Já za to nemůžu, že Interpol je není schopen najít, uvedl Dossev.

Proto žádal Dossev o odročení dalšího jednání soudu, dokud svědci nebudou nalezeni. Pro obžalovaného bylo velmi nepříjemné svědectví Veselina Jordanova Ivanova, který přečetla předsedkyně senátu Kurešová.

Svědek tehdy šel do sklepa pro pneumatiky a tam se setkal s Dossevem a ještě jedním Bulharem. Na podlaze ležela bez hnutí dívka. Z výpovědi Veselina Jordanova Ivanova vyplývalo, že viděl ve sklepě ležet bulharskou dívku Máju ze vzdálenosti asi dvou metrů. Měla otevřené oči a vypadalo to, že je mrtvá. Dossev mu prý řekl, že kdyby se na Maju někdo ptal, má říkat, že utekla s nějakým Němcem. Později se zúčastnil i hloubení hrobu, ve kterém byly později policií nalezeny ohořelé ostatky nebohé dívky.

Dosseva odepsali

Řada svědků u soudu ztratila paměť. Bulharští mafiáni, kteří se pohybovali na Teplicku a Chomutovsku a spolupracovali s Dossevem, svého kolegu odepsali. Dossev zůstal ve vraždě mladé bulharské dívky, která chtěla kuplířům utéci, sám. Nikdo jiný prý nemlátil dívku až k smrti, jen Dossev.

Dossev si od procesu sliboval, že se možná objeví svědectví o zpochybnění jeho úlohy ve vraždě. Nedočkal se. Přitom je možné, že na smrti dívky se mohl podílet i Krasimir Georgiev Kurtev. Před soudem Kurtev uvedl, že jel do vily z příkazu Belčeva zastavit Dossevovo mlácení neposlušné prostitutky.

Dossev potom pateticky žádal Kurteva, aby se přiznal, že zabil ve sklepě prostitutku, že to stejně vyjde najevo.

Vila, kam dívky jezdily se zákazníky jim poskytnout chvilkový sex, měla jako každý správný průmyslový podnik vrátnici s vrátným. Když dívka vyprodukovala u zákazníka orgasmus a on si po chvíli sundal kondom, ohlásila na vrátnici, že je hotová a zákazník bude odcházet.

František Jukl, který byl tehdy jako jeden z vrátných, si na nic takového nepamatoval a nevěděl, že by tam dívky vodily muže kvůli prostituci, natož, aby věděl něco o umlácení dívky Maji. Ani další vrátný Ivan Dimitrov Knižek nic nevěděl.

Mučení

Faktem je, že Daniela Krasteva, jedna z dívek, které působily v Dubí jako prostitutky, uvedla při vyšetřování případu, že Kurtev a Dossev jednu dívku zbili podobně jako zavražděnou. Také ji zavlekli do vily do sklepa a připoutali ji za ruku k topení a bili ji. Nechali ji zmlácenou dvanáct hodin připoutanou ve sklepě a potom se jí zeptali, zda bude pracovat. Dívka samozřejmě souhlasila. Scénář byl stejný jako u zavražděné dívky Maji.

Je pravděpodobné, že někdo trestání Maji za neposlušnost přehnal. Byl to jenom Dossev nebo i Kurtev? Na otázky u soudu odpovědi nepadly.

Nejezdi!

Nejsmutnějším okamžikem soudního jednání v roce 2008 byla četba výpovědi matky zavražděné dívky. Maja odjížděla z Bulharska 5. 12. 1996 a nedožila se ani Silvestra. Maju oslovil v Bulharsku Kurtev. Nabídl jí práci v baru v Čechách. Dívka měla hotelovou školu a nemohla doma najít práci.

Matka Maju prosila, aby neodjížděla. Když nasedala ke Kurtevovi do auta, držela dceru za ruku a prosila ji, nejezdi! Kurtev dívku vtáhl do auta a odjeli. Ohořelou kostru dívky našli policisté na pozemku vily v Dubí.

Co předcházelo dnešnímu soudu: Akce Úder

Dossevův devítiletý trest, který si již odpykává, má počátek v 18. listopadu 1998. Tehdy za zločinné spolčení, kuplířství a nedovolené ozbrojování poslal senát chomutovského okresního soudu do vězení na tři až deset let členy organizované skupiny Bulharů, kteří v říjnu 1997 uvízli v policejní síti při akci Úder.

V listopadu 1998, odsoudil chomutovský soud zbylé členy bulharského kuplířského gangu celkem na 61 let. Belčev dostal v nepřítomnosti deset let vězení. Emila Dosseva soud odsoudil též v nepřítomnosti k devíti letům. Soud tehdy poprvé v historii české justice použil nové ustanovení paragrafu 163a trestního zákona o účasti na zločinném spolčení, jako prostředek proti organizované kriminalitě.

Úspěch?

V rámci akce Úder, kterou v říjnu 1997 označil tehdejší tiskový mluvčí ministerstva vnitra Jan Šubert za největší operaci české policie po listopadu 1989, bylo 7. října 1997 ve 22. hod, jedenáct objektů v okresech Teplice a Chomutov obsazeno policisty. Předvedeno bylo 65 osob, z toho 7 bylo obviněno pro účast na zločinném spolčení, pro kuplířství, obchodování se ženami, dále bylo vyhoštěno 22 osob.

Boss Belčev spolu s Dossevem a třemi ženami byl v době razie v Tunisku. Údajně byl o razii předem informován se čtyřměsíčním předstihem. To je ale nepravděpodobné, protože by provedl protiopatření a zametl stopy.

Pravděpodobnější je verze, že Belčev s Dossevem se vypravil do konkurenčního nevěstince, aby majitele přesvědčil, že by měl odejít, ale došlo k hádce. Dossev přitom vypálil ze samopalu. Nic se nestalo, ale Belčev a Dossevem raději odjeli na neplánovanou dovolenou do Tuniska. Akce Úder byla přesto zahájena, protože vše bylo již připraveno.

Smyčka výpovědí

Svědkyně se k chomutovskému soudu z obavy o svůj život nedostavily. Proto byly čteny jejich výpovědi z přípravného řízení.

Dívky tehdy uváděly, že byly přinuceny k prostituci. Původně přijely za prací barmanky či servírky. Jedna z nich například uvedla, že musela vydělávat nejméně 500 německých marek (asi deset tisíc korun) denně. Taxa byla 50 marek za půl hodiny na pokoji. Měsíčně vydělala až 30 000 marek – 600 tisíc Kč, ale dostávaly kolem 800 marek – asi 16 000 Kč. Ani tyto peníze si dívky nemohly nechávat u sebe. Měl je u sebe i s pasy Belčev.

Vývoj kauzy Emila Dosseva

1997 – prosinec – Policisté Belčevův gang zatkli při akci Úder.
1998 – listopad – odsoudil chomutovský soud členy gangu k trestům od tří do devíti let.
1998 – prosinec – Dva týdny po vynesení rozsudku zatkla Belčeva polská policie ve Wroclavi.
2000 – červen – Dossev byl odsouzen k 15 letům vězení za vraždu ženy v Dubí.
2007 – únor – Krajský soud v Ústí nad Labem vydal eurozatykač na Dosseva
2007 – březen – Dossev je zatčen v bulharsku a vzat do vazby.
2007 – květen – Je vydán do ČR 2007 – 1. srpna zahájení nového procesu s Dossevem před ústeckým krajským soudem