Vydalo Instrukci o povinném výběrovém řízení na funkce místopředsedů. Podle nové praxe tím dojde k situaci, kdy budou místopředsedové soudů kontrolovat předsedy soudů. Předtím předseda dohlížel na práci místopředsedů, varuje Soudcovská unie.

Na webových stránkách České justice je poukazováno, že jde o velmi závažnou změnu.

Není přitom zřejmé, na základě jakých úvah k ní ministerstvo spravedlnosti dospělo, uvádí na České justici ve stanovisku k tomuto kroku Soudcovská unie.

Dosavadní praxe je jiná. Místopředseda je vybírán podle svých schopností, včetně schopnosti pracovat v týmu vedení okresního, krajského či vrchního soudu. Úloha místopředsedy je pojata jako úzkého spolupracovníka předsedy soudu.

Pohled psychologa

Josef Kovářík, policejní psycholog ústeckého krajského policejního ředitelství v Ústí nad Labem, ke spolupráci vedoucích představitelů v týmu uvedl: „U policie si krajský ředitel vybírá své zástupce, náměstky, podle jejich schopností spolupráce v rámci širšího policejního týmu. Sice velitel je jeden, krajský policejní ředitel, ale jeho náměstci jsou odborní spolupracovníci, kterým věří, a všichni tvoří tým. V policejním i vojenském prostředí kromě velitelské pravomoci je důležitá schopnost týmové práce. V případě soudců je psychologicky situace obdobná," uvedl Kovářík, a zdůraznil:

„Silně zatížené soudy, jakým je i severočeský, řeší permanentně doslova krizové situace, protože jsou vystaveni při rozhodování lavině nových případů, mají technické i finanční limity. Soudy v krajích s vysokou kriminalitou jsou stejně exponované, podobně jako policie a státní zastupitelství. Týmová spolupráce je nutností. Aby docházelo k frakčním bojům ve vedení, protože tam bude několik skupin s různými názory na vedení soudu, to může být spíše katastrofická vize, než rozumný nápad."

Na funkci místopředsedy se bude moci přihlásit i člověk, který je doslova v opozici vůči předsedovi soudu a jeho pojetí práce. V tom případě by z toho bylo co, chaos?

Jednotný tým

Místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Jana Kurešová k problému uvedla: „Z charakteru práce předsedy krajského soudu v Ústí n. L. je podle mě nezbytné, aby místopředsedové s ním tvořili jednotný tým. Nedovedu si představit rivalitu a nedůvěru mezi mezi místopředsedy a předsedou."

Proč se tohle děje?

Ústecký senátor Jaroslav Doubrava upozornil, že instrukce přišla v čase, kdy se bude opět rozhodovat za několik týdnů o předsedovi ústeckého krajského soudu ve výběrovém řízení.

„Napadá mě poněkud konspirativní úvaha: Co když se nepodaří tzv. pražské skupině, kterou předtím zastupovala Marvanová, protlačit do funkce předsedy svého člověka? Potom by měla ještě tato skupina šanci se vetřít do vedení soudu v rámci výběrového řízení na místopředsedu či místopředsedy tohoto krajského soudu. V současné situaci bych se tomu vůbec nedivil," varuje Doubrava.

Podle Doubravy jediné logické vysvětlení je, že někdo chce prosadit svého člověka do vedení ústeckého krajského soudu kvůli obří zakázce. Za 850 milionů má být v Ústí postaven nový justiční komplex.

Rvačka o předsedu ústeckého soudu je rvačkou o miliardu, varuje senátor Doubrava. Varuje, že není nereálná obava, že v záloze může být pro zajištění vlivu tzv. pražské skupiny i možné místo místopředsedy.