S tím se ale nesmířil a odvolal se ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Po prvním jednání ze začátku tohoto týdne rozsudek nepadl. Soud se má k případu vrátit v květnu.

VĚŘÍ VE SPRAVEDLNOST

„Protože hlavní líčení dosud neskončilo, bylo odročeno, nepovažuji za vhodné se vyjadřovat k jiným než formálním otázkám. Věřím ve spravedlnost našeho soudnictví a jsem přesvědčen, že se mi podaří prokázat, že pravda je na mé straně. Děkuji za podporu, kterou mi vyjadřují zastánci práva na sociálních sítích a v osobní emailové komunikaci," sdělil starosta Moldavy Jaroslav Pok v tiskovém prohlášení, které má redakce k dispozici.

Moldava. Ilustrační foto.
Filmaři FAMU na Moldavě obsadí i místní obyvatele

Incident, kvůli kterému teď stojí Pok před odvolacím soudem, se stal již v roce 2015. Na pěsti a kopance došlo v areálu bývalé provozovny rudných dolů.

Ten je v soukromých rukách a je volně přístupný. Pok na místo vyrazil coby starosta neb považoval trojici mužů za zloděje. Ještě před samotným konfliktem zavolal polici.

VYŘÍDIL SI TO PO SVÉM

Jeden z mužů stihl utéct a se zbylou dvojicí si to starosta vyřídil po svém. Zatím za to byl nepravomocně uznán vinným z přečinů ublížení na zdraví, výtržnictví a poškození cizí věci.

Jeden z napadených mužů se v mediích vyjádřil, že se šel na místo podívat kvůli starým lampám, které chtěl koupit, protože je sbírá.

„Policie prověřování tohoto případu v loňském roce uzavřela a celý spis předala státnímu zástupci. Ke konkrétním informacím z průběhu šetření se už zpětně nemůžeme vyjadřovat," uvedl Daniel Vítek, mluvčí teplické policie.

Teplice. Ilustrační foto.
Teplická sezona: Vláček Humboldt či komentované prohlídky

Pok doufá, že se před odvolacím soudem očistí. Pokud ne, tak i nadále může s podmínkou zůstat starostou. Zákon tomu nijak nebrání.

Jméno starosty Moldavy se u různých soudů neobjevuje poprvé. Pok je svědkem v případu údajných machinací v dotačním programu ROP Severozápad, v němž podle kriminalistů ovlivnila více než dvacítka politiků, podnikatelů a úředníků projekty za téměř 14 miliard korun.