Policie padělky bankovek zabavila v roce 2015. „Na tiskárně firmy HP si Banom vytiskl 402 padělků bankovky nominální hodnoty 100 Euro. Některé padělky byly zdařilé jiné až neumělé," uvedl v obžalobě státní zástupce Jan Svoboda. Peníze podle něj Banom uschoval v domě s úmyslem předat je další osobě.

Prý to byla recese

Štefan Banom se ale hájil tím, že tisk eurobankovek pro něho byla jen recese. Chtěl je dát dceři pod stromeček jako legraci. U soudu řekl, že udělal hloupost. Přiznal, že stoeurovky vytiskl předloni v létě na své tiskárně v Ústí nad Labem.

„Vypověděl, že to mělo být překvapení pro dceru na Vánoce a potom by bankovky spálil. Nebylo prokázáno, že by chtěl padělky uvést do oběhu. Rozsudek není dosud pravomocný, protože odsouzený i státní zástupce si ponechali lhůtu k možnému odvolání," uvedl předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Pěstoval i marihuanu

Falešná eura vydal Banom policii dobrovolně ještě před započetím domovní prohlídky. Policisté při ní ale původně nehledali padělky, nýbrž marihuanu. Měli totiž podezření, že Banom nelegálně pěstuje asi 500 rostlin konopí ve skladovém prostoru v Ústí nad Labem.

Policisté prohledali také rozestavěný dům v Srbicích, kde se muž zdržoval. Kromě falešných peněz našli i pěstírnu marihuany. V garáži, kde Banom schoval padělky eurobankovek, policisté údajně objevili i pervitin.

Odsouzený muž byl dosud šestkrát trestán pro majetkovou, násilnou i drogovou trestnou činnost. Soud pro pěstování marihuany muže teprve čeká.