Podmínečný trest dokonce v závěrečné řeči ve středu navrhl státní zástupce. Mimořádné snížení trestu odůvodnil tím, že nejenže se účetní ke zpronevěře vůči své firmě přiznal, ale snaží se, aby škodu splatil. I jeho zaměstnavatel ho ponechal v firmě, aby hříšník umořil svůj dluh.

Zmizely miliony

Smutný účetní před ústeckým soudem uvedl, že to, co se stalo v letech 2010 až 2012, byl exces. Měl přístup k bankovním účtům zaměstnavatele, zneužil znalosti přístupových kódů k internetovému bankovnictví a z bankovních účtů společnosti převedl na svůj účet přes 10 milionů korun.

Jako náhradu škody již okradené společnosti převedl auto Ford Mondeo. U soudu ve středu upřesnil, že splácí dluh i tím, že dal k dispozici zaměstnavateli stroj, který si pořídil, jenž bude poskytovat měsíčně zisk zhruba 200 tisíc korun. Do čtyř až pěti let škodu uhradí. O tom se dohodl se zaměstnavatelem. U soudu bylo čteno vyjádření zaměstnavatele, že zatím bylo zaplaceno ze škody téměř šest set tisíc korun. Zaměstnavatel dohodu o úhradě škody potvrdil.

Účetní u soudu uvedl, že se zaručil za svého společníka ve firmě, ve které před lety spolupracoval. Šlo o provoz jakéhosi baru. Společník zpronevěřil peníze a on bohužel ručil. Kolega zpronevěřil 6 až 7 milionů a třetí straně, která peníze chtěla zpět, nakonec on musel zaplatit přes 10 milionů Kč.

Peníze vybíral prostřednictvím bankomatů. Část peněz vybíral z online účtů, na které ze svého účtu zasílal finanční částky provozovatelům internetového pokeru, a získával je zpět výběrem kreditů přes hráče, se kterými si to dohodl po internetu.

„Peníze jsem vždy předával několika osobám, nic jsem nepodepisoval, jenom jsem jim dal peníze. Podle přízvuku šlo o tzv. Jugoslávce. Bál jsem se, protože vyhrožovali likvidací rodiny," uvedl účetní.

Na dotaz předsedkyně senátu Kamily Elsnicové, zda kontaktoval policii, uvedl, že ne. Bál se. Sice přiznal, že hrál poker, nepoužíval ale firemní peníze, hrál jenom občas rekreačně.

Výjimečný trest

Předsedkyně senátu Kamila Elsnicová uvedla, že za podobné činy většinou jdou odsouzení na sedm let do vězení. Ale souhlasila se státním zástupcem, že se odsouzený snaží, aby dluh uhradil.

Zda peníze ze zpronevěry má muž někde ukryté, nebo skutečně splácel peníze za kolegu nějaké mafii, nelze prokázat. K tomu soud nepřihlížel. Naopak bylo polehčující okolností, že dlužnou částku firmě splácí. Je proto v zájmu společnosti, aby místo vězení, kde by neměl šanci dluh vrátit, byla poskytnuta odsouzenému možnost škodu uhradit. V jeho případě bude podmíněný trest postačující.