Neznámý podvodník oběti kontaktuje přes pevnou linku se smyšleným srdceryvným příběhem, ve kterém se jim představí jako jejich vnuk. Požaduje po nich okamžitou finanční pomoc v řádech desítek tisíc korun. Peníze chce předat buď osobně, nebo poslat na bankovní účet.

"Neznámý pachatel takto zavolal minimálně třem ženám z okresů Teplice, Děčín a Ústí nad Labem, dvě z nich podvodníkovi nenaletěly a žádné peníze nezaplatily, jedna seniorka bohužel podvodníkovi uvěřila a neznámému pachateli předala čtyřicet tisíc korun," uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

S podvodným jednáním se policisté setkávají opakovaně. "I přes častá varování veřejnosti, besedy se seniory a další preventivní opatření se stále najdou lidé, kteří podvodníkům uvěří," doplnil mluvčí.

Policie. Ilustrační foto.
Žena málem přišla o dva miliony. Policisté v kraji varují před podvodníky

Policie znovu apeluje především na seniory, aby si pravdivost telefonátu ověřili u svých nejbližších příbuzných, kterých se hovor měl týkat. Právě u seniorů podvodníci spoléhají na to, že své příbuzné po hlase hůře rozeznají a jsou ochotni jim ihned pomoci. Pokud tak kontaktovaní lidé zjistí, že jim nikdo z rodiny nevolal, mají se okamžitě obrátit na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158, a to i v případě, že se obětí podvodníků už v poslední době stali, nebo se z nich někdo pokusil peníze vylákat.

"Především nikdy neposílejte ani nepředávejte žádné peníze osobám, které neznáte. Podvodníci dokáží velice jednoduše vzbudit vaši důvěru a úspory, o které takto můžete přijít, budou ve většině případů nenávratně ztraceny," doplnil Vítek.