"Obhajoba, kterou Provazníkovi poskytla nevládní organizace Iuridicum Remedium, ale dala zpracovat nový znalecký posudek, podle něhož tehdejší nálezy znalců mají řadu vad," řekl ředitel organizace a Provazníkův právník Jan Vobořil. Žádost o obnovu řízení přichází ve chvíli, kdy si Provazník trest už odpykal.

POSUDKY DNA JSOU PRÝ VADNÉ

Případ se odehrál 18. dubna 2003. Tělo dívky našel o dva dny později v parku chodec. O den později kriminalisté zadrželi a obvinili z vraždy tehdy devatenáctiletého Provazníka. Vinu od počátku odmítal.

S dívkou se seznámil o den dříve, byli spolu v rockovém klubu a později se přesunuli do areálu prázdné tržnice. "Mazlili jsme se, přišla řeč i na pohlavní styk, který ale odmítla," řekl v roce 2003 před soudem Provazník.

Klíčovým důkazem bylo podle pravomocného rozsudku to, že pod nehty mrtvé dívky objevili soudní lékaři biologické stopy s jeho DNA a opačně pod jeho nehty objevili biologické stopy s DNA oběti. Ústecký krajský soud poslal Provazníka za vraždu na 12,5 roku do vězení a nařídil mu také ústavní léčbu. Rozsudek pak potvrdil i vrchní soud.

Právě tehdejší posudky týkající se DNA jsou podle Vobořila vadné. "Předně nález, kdy není pod nehty DNA toho, o jehož nehty jde, je velmi nepravděpodobný. Zde by navíc šlo o hned dva krajně nepravděpodobné nálezy. To ukazuje buď na záměnu biologických vzorku, nebo jiná pochybení při vypracování těchto vyjádření," uvedl Vobořil.

Nález DNA jiné osoby za nehty nemusí znamenat agresivní dotyk, ale podle znaleckého posudku i zcela běžný, nevinný kontakt, který Provazník nikdy nepopíral.

DESET LET VE VĚZENÍ, DVA ROKY V ÚSTAVU

O obnově řízení bude podle mluvčí soudu ve čtvrtek rozhodovat senát předsedy Ondřeje Peřicha. "Zatím se nedá odhadnout, zda bude rozhodnuto tentýž den," doplnila mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Peřichův senát už jednou žádost o obnovu řízení zamítl. V roce 2005 obhajoba přišla s novým svědkem. Soud ale tehdy označil jeho výpověď za nevěrohodnou a obnovu řízení nepovolil.

Zpochybnění klíčového důkazu je podle Vobořila dostatečným důvodem pro obnovu řízení. Aleš Provazník strávil ve vězení deset let, další dva roky pak v ústavní léčbě.

"I tak jsme přesvědčeni, že obnova procesu a očištění jména pana Provazníka má smysl, a to nejen ve vztahu k němu, ale i obecně ve vztahu k potřebě zlepšení způsobu interpretace důkazů DNA ze strany orgánů činných v trestním řízení," dodal Vobořil.

Případ Aleše Provazníka zařadila organizace Iurudicum Remedium do projektu Nevina. Projekt vychází z obdobných projektů v USA, jejichž cílem je náprava justičních omylů zejména s pomocí nových metod, typicky právě pomocí analýz DNA.