Ministryně spravedlnosti Helena Válková původně předpokládala, že kromě šéfa komise (místo Hany Marvanové), bude komise stejná jako u původního výběrového řízení. Jenže podle nové ministerské instrukce je nutná účast zástupce vrchního soudu (z Prahy nebo z Olomouce). Válková původně chtěla, aby došlo jenom k nahrazení Marvanové Pelikánem.

Podle instrukcí jsou členy komise předseda (nebo místopředseda) Nejvyššího soudu, vrchního soudu, krajského soudu, náměstek ministra a další odborník pro oblast organizace práce soudů, státní správy soudů a ekonomiky z oblasti ministerstva spravedlnosti. Předsedou komise je povinně náměstek ministra.

Jeden ano, jedna ne

Mezi kandidáty ze severu Čech najdeme současného místopředsedu ústeckého krajského soudu pro věci trestní Ondřeje Peřicha. Svou kandidaturu již potvrdil. Čtyřicetiletý místopředseda ústeckého krajského soudu Peřich je vysílán ministerstvem spravedlnosti na zahraniční stáže a odborné konference v oblasti trestního práva po celé Evropě.

Nového výběrového řízení se nezúčastní místopředsedkyně ústeckého krajského soudu Jana Kurešová. O této erudované soudkyni se sice hovořilo v souvislosti s výběrovým řízením, ale humbuk kolem prvního podivného výběrového řízení a otazníky spojené s očekávanou výstavbou justičního paláce ji od toho odradily.

„Podle mediálního zájmu o průběh a okolnosti výběrového řízení mám dojem, jako by šlo o nejlukrativnější úřednický post v republice," uvedla pro Deník Kurešová.

V pátek uvidíme

Ostatní možní zájemci o výběrové řízení mají čas na rozhodnutí do pátku.

Místopředsedkyně soudu pro úsek obchodní Iveta Hendrychová vzhledem k humbuku kolem prvního výběrového řízení váhá, zda se nového výběrového řízení zúčastní.

Zúčastní se výběrového řízení také soudce obchodního rejstříku ústeckého krajského soudu Josef Růžička? „Na rozmyšlení mám čas až do pátku," uvedl Růžička.

Předseda Okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš též zvažuje účast, podobně jako teplický trestní soudce Miroslav Čapek, který se účastnil už prvního výběrového řízení.