Ten vznikl v prosinci loňského roku.

Koordinace se vyplatila

„Důvodem ustavení Toxi týmu bylo soustředění sil a prostředků, což jednotlivé územní odbory v takové míře nemohou. V krajském Toxi týmu je více než čtyřicet odborníků na drogovou problematiku, kteří spolupracují nejen s ostatními policejními složkami, ale také s městy a obcemi a jsou v kontaktu i s policií v Sasku," uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld.

Právě přesah a koordinační role krajské policejní složky umožnila postihnout trestnou činnost probíhající na Ústecku a Litoměřicku.

„Kdyby případy z akce Maďar řešili samostatně policisté v okresech, chyběla by vzájemná koordinace a podařilo by se zadržet asi jen část pachatelů a několik gramů pervitinu. Takhle jsme zjistili, že muži z Litoměřicka jezdí do sportbaru v Ústí nad Labem kupovat drogu, kterou dál prodávali. Zadrželi jsme 300 gramů pervitinu a šest pachatelů, z toho tři cizince," vysvětlil kriminalista Martin Charvát.

18 varen, 10 pěstíren

Výsledky Toxi týmu překročily za prvních pět měsíců roku výsledky dosažené v roce 2014. Od ledna tak bylo zadrženo 202 lidí podezřelých z trestné činnosti v souvislosti s drogami. Policisté zajistili více než 3 000 rostlin konopí a 57,5 kg marihuany. Odhaleno bylo osmnáct varen pervitinu a deset pěstíren marihuany.

Patřila k nim i pěstírna v ulici U České Besedy v Ústí, která byla jednou z největších na Ústecku. Zajištěno v ní bylo 1 530 vzrostlých rostlin marihuany a jednatřicetiletý zahradník, který rostliny pěstoval, je obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

„Na drogové kriminalitě se stále podílí hodně cizinců. Jsou mezi nimi lidé z Balkánu a východní Evropy a také Vietnamci, kteří přecházejí od obchodu s padělky značkového zboží, k výrobě a prodeji drog," poznamenal Charvát. Jak dodal, mnozí se u nás pohybují legálně, ale zvláště vietnamští zahradníci jsou v zemi v rozporu se zákonem.

Policie vidí svůj úkol také v prevenci, ve spolupráci s civilními institucemi.

„Můj bývalý náměstek Bohumil Kotas převzal roli styčného důstojníka a navazuje kontakty s krajem, městy a obcemi a také s neziskovými organizacemi. Máme zájem o jejich zkušenosti a poznatky z drogové oblasti, protože jde o celospolečenský problém, který lze řešit jen komplexním přístupem," zdůraznil policejní ředitel Lansfeld.