Jde do vězení, protože zaútočil v září a v listopadu 2012 v Lounech na tři ženy. Rajtr si vyslechl souhrnný trest, protože předtím byl za krádež odsouzen pražským soudem.

O tom, že policisté předali ústeckému krajskému zastupitelství vyšetřovací spis s návrhem na obžalobu z loupeže s těžkou újmu na zdraví, jsme informovali čtenáře Deníku již začátkem března.

Mladík se odvážil přepadnout jenom seniorky narozené v letech 1932, 1929 a 1927. Již v průběhu vyšetřování se k útokům přiznal. Neměl tehdy práci a potřeboval peníze. Rajtr užíval pervitin a marihuanu.

„Je mi to líto, všechno," uvedl u soudu na dotaz senátu, jak hodnotí své činy. Sám od sebe se neomluvil a neprojevil lítost. Jenom ochotně odpovídal na otázky soudu.

Tři útoky

První seniorku přepadl 27. srpna 2012 odpoledne v Lounech v areálu městského hřbitova. Když se skláněla nad hrobem strčil do ní, spadla na hrob, a on se zmocnil na zemi ležící proutěné kabelky. Ujel od hřbitova vozem Citroen Xantia. Z peněženky vybral 1600 korun a potom ji odhodil. Celkově ženě způsobil škodu za 2640 korun, ale také zranění, včetně pohmoždění žeber.

Druhou ženu přepadl 15. listopadu 2012 u obchodního domu Kaufland. Chtěl seniorce zezadu sebrat kabelku, ale ona ji oběma rukama bránila. Nakonec skončila na zemi a kabelku pustila. Útok měl za následek vymknutí levého ramene a zlomeninu v oblasti pažní kosti. Při pokusu vstát se ještě udeřila do hlavy a utrpěla tržnou ránu s prasklinou lebeční kosti. Doba léčení přesáhla šest týdnů. Rajtr nesouhlasí, že by způsobil ženě zranění.

Lupič utekl s kabelkou do prostoru bývalých kasáren. Z kabelky si vzal 1200 korun. Celková škoda je téměř 1800 korun. Kabelku zahodil.

Potom 20. listopadu 2012 dopoledne kolem půl jedenácté téměř na stejném místě u Kauflandu oloupil třetí seniorku. Scénář útoku byl stejný.

Uchopil látkovou tašku, kterou stará paní držela v ruce. Škubnul s ní, až žena upadla na zem a tašku upustila. Sebral tašku a utekl do bývalých kasáren. Ukořistil nejméně 530 korun a tašku odhodil. Tím žena ztratila i další věci za 205 Kč. Lupič ženě způsobil pohmoždění levé paže a levé kyčle, které si vyžádalo lékařské ošetření.

Zlodějský kolorit

O životě a „díle" lupiče Rajtra svědčí například jak popsal on, a jeho náhodný komplic, přepadení staré paní. Lupič potkal Jakuba K., který byl na útěku z výchovného ústavu a „foukal s ním toulen", jak uvedl Jakub K.

Ten figuruje v případu jako svědek. Pobýval tehdy ve Výchovném ústavu Terešov, ale byl často na útěku. V tu dobu se zdržoval v Lounech. U soudu uvedl, že jednou byl u Kauflandu, kam přišel Luis, což je přezdívka obviněného. Připadal mu nafetovaný. Řekl mu, že jde udělat peníze. Rozeběhl se za babičkou… Po útoku utekl s Rajtrem z místa pryč. Rajtr mu dal 250 Kč a poté se rozešli.

V jednom případě loupeže u Kauflandu ukořistil Rajtr s taškou pečivo, a přinesl ho k jídlu domů rodině.

Jedním z důkazů, který spočítal lupičovy dny na svobodě, byl nález nedaleko Kauflandu u prodejny Okim. Policisté našli kabelku jedné z přepadených žen. Na krabičce s léky byla zajištěna daktyloskopická stopa otisk části pravé dlaně lupiče Rajtra.