Hlavní líčení u soudu neprokázalo, že by mělo jít o padělek a že by v jeho prověřování a následným vrácením řidičce trojice policistů překročila zákon. Soudkyně Dana Kolářová proto počínání policistů neoznačila za trestný čin. Za chybné označila pouze to, že o celém postupu neudělali dotyční úřední záznam.

ZAČALO TO DÁLNIČNÍ ZNÁMKOU

„Celé své řešení měli zapsat do policejního systému, což neudělali, a to byla chyba,“ uvedla v komentáři svého rozsudku teplická soudkyně.

Projednávaný případ se týkal dva roky staré události. Auto, které jelo po dálnici z Prahy do Německa, nejprve zastavila před tunely u Petrovic na Ústecku cizinecká policie, protože na skle vozidla chyběla dálniční známka. Při kontrole dokladů řidičky se policistům nezdál předložený řidičský průkaz.

Označili ho za padělek, a proto k řešení přizvali kolegy z dálničního oddělení. Hlídka si řidičku i s doklady převezla k sobě na služebnu, kde se vše řešilo. „Předložený doklad jsme prohlédli hodně podrobně. Nic nenasvědčovalo tomu, že by šlo o falešný doklad. Proto jsme ho vrátili zpět řidičce,“ vypovídal k případu jeden z obviněných policistů. 

Ilustrační foto.
Za přijetí úplatku dostal strážník z Bíliny podmínku

Jenže o tom neudělali úřední záznam, což se ukázalo jako chybné. Jediné, co zapsali na papír, byla pokuta 500 korun za chybějící dálniční známku. Na pochybení v rámci policejních postupů se přišlo až dodatečně, při řešení jiného případu, který souvisel s dotyčnou řidičkou. Nepravost dokladu ale prokázána nebyla. 

Trojici dálničních policistů u soudu pomohlo i to, že podezření kolegů z cizinecké policie na falešný doklad začali řešit hned. „Nenechali to být. Podnět od kolegů z cizinecké policie prověřili, což bylo správné,“ hodnotila kladně soudkyně Dana Kolářová, která nakonec hlídku zprostila obžaloby.

DVA POKRAČUJÍ U POLICIE

V případě chybného postupu ohledně chybějícího úředního záznamu odkázala na dodatečné případné kárné rozhodnutí nadřízených u policie. 

Z trojice policistů, která stanula před soudem, už jeden z nich před časem od policie dobrovolně ze soukromých důvodů odešel. Další dva na dálničním oddělení zůstávají. „Chtěli bychom tam pracovat dál, nic protizákonného jsme neudělali,“ sdělil ve středu po vynesení rozsudku jeden z nich. 

Rozhodnutí soudu není ještě pravomocné. Státní zástupce ve středu závěry soudkyně nekomentoval, v případě možného odvolání si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. 

Asistenti prevence kriminality v Dubí.
Asistenti strážníků pomáhají v ulicích. Dubí si je pochvaluje