Ženy se ale zastal Nejvyšší soud, ke kterému se dovolala. Nepodmíněný trest podle něj není výchovný. Správné návyky při výchově si neosvojí ve vězení, ale jedině pod odborným dohledem, uvedl soud.

Mohlo by vás zajímat: Rozsudek v případu unesených dětí z Litoměřicka bude v dubnu

Žena podle pravomocného rozsudku v letech 2012 a 2013 týrala se svým tehdejším partnerem tři malé děti. Dva chlapci a jedna dívka byli často biti vařečkou a prutem, dospělí jim zabavovali hračky, při prohřešcích musely dlouhé hodiny klečet s napřaženýma rukama.

JÍDLO JEN NA PŘÍDĚL

Jídlo dostávaly na příděl. Byly často špinavé, zavšivené, hladové a měly žízeň. Jejich matku potrestal nejprve okresní soud v Litoměřicích podmínkou. Krajský soud později trest zpřísnil na tři roky vězení. Žena podala dovolání k Nejvyššímu soudu a ten na konci loňského roku část rozsudku o trestu zrušil.

Nejvyšší soud dospěl k závěru, že vězení by pro ženu nebylo výchovné. "Dovolací soud je přesvědčen, že má-li obviněná získat potřebný náhled, uvědomit si, v čem spočívá její role matky, odpovědnost za řádnou výchovu a vývoj dětí, nezíská tyto poznatky a neosvojí si potřebné návyky, které evidentně nemá, ve výkonu trestu odnětí svobody, ale toliko pod odborným vlivem a kontrolou kvalifikované osoby," konstatoval soud.

Čtěte také: Před lety brutálně znásilnil malého kluka. Nyní Bady u soudu odmítá násilí.

Ústecký krajský soud proto v úterý rozhodoval o trestu znovu. Z nových důkazů, které před soudem zazněly vyplývá, že dříve týranou dívku má žena v péči, oba týraní chlapci jsou v dětských domovech. Mimo to má žena ještě jedno malé dítě.

ČASTO SE STĚHUJÍ

Krajský soud trest zmírnil na nejdelší možný podmíněný trest, tedy tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. "Stěžejním faktem je to, že je povinností krajského soudu respektovat vyslovený názor Nejvyššího soudu," řekla předsedkyně senátu Hana Bachová. Soud mimo to ženě nařídil docházet na sociální a psychologické poradenství a nařídil jí dohled.

Rodina se podle aktuálních důkazů často stěhuje, v současné době bydlí v Kladně. Dříve týraná dívka jen za poslední rok třikrát změnila školu, v předchozích dítě kradlo pití nebo svačiny. "Lze si tak dotvářet obrázek o tom, že prozatím probíhající trestní řízení k žádné velké změně v přístupu obžalované k tomu, jak plní své povinnosti rodiče, nenastaly," doplnila Bachová.

Advokátka odsouzené ženy Jana Betlamová řekla, že její klientka nechtěla dětem ubližovat. "Ona si myslela, že dělá všechno dobře, protože na sama byla kdysi týrané dítě. V 15 letech utekla od rodiny a pobývala různě. Nakonec se vdala za gamblera, pobývala po ubytovnách, byla mlácená," uvedla Betlamová.

Podle ní si už teď žena uvědomuje, že chybovala. "Měla dostatek času si to uvědomit. Sama vidím, že tomu poslednímu dítěti se věnuje až moc a jde do extrému. Že starším dětem neuměla tu lásku dávat a toho malého až moc rozmazluje," dodala.

Úterní rozhodnutí krajského soudu je pravomocné.

Mohlo by vás také zajímat. Sňatkový podvodník okradl ženy o miliony a splodil s nimi sedm dětí