„Odsouzený je dlouhodobě kriminálně závadovou osobou a příslušel by mu trest v horní polovině sazby. Přihlédli jsme ale k tomu, že významně přispěl k odhalení vlastní kriminální činnosti, proto je trest mírnější," vysvětlil Martin Šámal.

Tragédie se odehrála předloni v září. Pětadvacetiletý Miker tehdy se svým společníkem Karolem Redajem rozebírali strop půdy ve třetím patře domu v Hrbovické ulici. V něm načerno bydlela jeho matka. I přes to, že věděla, že domu hrozí zřícení a byl určený k demolici.  Když Miker s Redajem  tahali poslední traverzu, strop se zřítil. „Ozvala se rána a ze stropu spadl prohnilý trám. Začalo se prášit, ozval se další rámus, dali jsme se do běhu a sbíhali po schodišti, když spadl strop z druhého patra do prvního," popsal tehdy krátce po neštěstí zloděj kovů Karol Redaj.

Sutiny zavalily Mikerovu matku a její kamarádku, která přišla na návštěvu. Našli ji mrtvou až po několika hodinách. Matku záchranáři vytáhli s těžkými zraněními.

Navzdory tomu, co Miker způsobil, kradl dál. Vyšetřovatelé mu prokázali nejméně sedm dalších skutků. Například čtyřikrát po sobě ze stejného místa v Masarykově ulici odcizil měděné kabely a vyřadil tak z provozu přes tři desítky uživatelů internetu a kabelové televize. Z kožního sanatoria očesal měděné okapy.

Podle předsedy senátu Šámala budou muset poškození vymáhat škody v občanskoprávním sporu. Stejnou cestu musí zvolit i pozůstalí ženy, která zemřela v Předlicích. „Nároky pozůstalých jsou oprávněné, ale ke své žádosti nepodali vysvětlení, proč je mají," doplnil Martin Šámal.

Koloman Miker se na místě vzdal odvolání, s výší trestu byl spokojený i státní zástupce. Rozsudek je tak pravomocný.

Druhého ze zlodějů kovů Karola Redaje soud čeká. „Jeho spis přišel zhruba před měsícem. Kdy ale bude hlavní líčení, nejsem schopný s ohledem na přetíženost soudu, říct," doplnil Martin Šámal.