Před Vánoci jsou krádeže stále častější.

To je případ, který museli v posledních dnech řešit ústečtí policisté.

Adventního času a předvánočního shonu využívají zloději a kapsáři ke své výdělečné činnosti. „Policisté s adventem vyrazili proto do ústeckých obchodních center a marketů. Upozorňujeme lidi, aby si dávali na své osobní věci pozor a nedávali zlodějům šanci. Jen za prosinec minulého roku museli policisté řešit čtrnáct kapesních krádeží, z toho se jim povedlo pouze jednu objasnit," uvedla Valerie Bartošová.

Na kapsářské gangy se zaměřují také městští strážníci. Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný uvedl, že posílili dohled nad centrem města a v místech, kde se pohybuje větší počet lidí, kteří si užívají této předvánoční atmosféry a snaží se koupit nějaký ten dárek pro své blízké.

„Strážníci se nezaměřují jen na veřejný pořádek, ale svojí přítomností se snaží zamezit i kapesním krádežím, které koupěchtivým a méně obezřetným občanům hrozí. Nejsou to jen strážníci v ulicích, kdo střeží bezpečnost občanů a návštěvníků města, ale i bedlivé oko obsluhy kamerového systému hlídá bezpečnost města," doplnil Novotný.

Díky precizní práci se povedlo v předvánočním čase omezit kapesní krádeže na minimum. „Strážníci v terénu znají gangy, které se na kapesní krádeže specializují. Vždy se na takovou skupinu pověsí a chodí s ní po městě tak dlouho, než to vzdá. Neříkám, že je to všelék, ale kapsáře takové kontroly odradí. Z místního šetření víme, že se nám povedlo takovými postupy vytlačit známé kapsářské gangy do jiných měst. Není to úplně dobře, ale pro nás, pro městskou policii, to znamená plus, kdy se nám částečně povedlo kapesní krádeže z centra města vytlačit," dodal Novotný.