Doslova nájezdy na kovové poklopy kanálů, ploty, prolézačky a mnoho dalších věcí ze železa pořádají v poslední době zloději kovů v severočeských městech. Do boje s nimi se pustili strážníci, radnice i energetici. Případů však stále přibývá a často jsou kvůli nezákonné práci takzvaných šroťáků ohroženi ostatní obyvatelé.

Hned dvakrát po sobě hrozil v Litvínově výbuch plynu. Zloději totiž ukradli hlavní uzávěr plynu v jednom z opuštěných domů ve Studentské ulici a nebezpečná látka se začala šířit po okolí. Výbuch by mohl části domů rozmetat do značných vzdáleností a způsobit škody na zdraví i majetku. „Podle hasičů byl totiž plyn v opuštěném domě ve výbušné koncentraci. Přivolaní plynaři uzavřeli přívod plynu do celé ulice, dům odvětrali a na hlavní přívod plynu do domu umístili nový uzávěr. Čtyři hodiny na to se celá akce opakovala," informoval Zdeněk Urban, velitel Městské policie Litvínov.

Podruhé vyjížděli hasiči, plynaři a strážníci do Podkrušnohorské ulice. Tam se situace opakovala, chyběl uzávěr přívodu plynu. Obyvatelé sousedního domu museli být evakuováni a dům odvětrán. „Později strážníci našli odmontovaný jeden z uzávěrů plynu ve sběrně surovin," doplnil Urban.

Zásah proudem

Další nebezpečné činy evidují energetici. Těm mizí kabely vedoucí vysokého napětí, ale i kovová dvířka rozvaděčů nízkého napětí. Po krádeži takových dvířek zůstane na ulici otevřená skříňka, která může přitahovat zejména děti. „Po odcizení dvířek jsou volně přístupné části pod napětím až do doby příjezdu poruchové čety," varovala Soňa Holingerová, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy.

Zloději kabelů vysokého napětí riskují i svůj život. „Při zásahu elektrickým proudem jim hrozí smrtelná poranění, případně těžké popáleniny s doživotními následky," uvedla Holingerová.

Kromě kabelů ale z transformátorů mizí i izolační oleje. „Téměř ve všech případech dochází k ekologickým haváriím k úniku oleje do zeminy a následně pak musí energetici provádět finančně i technicky náročné sanace půdy," doplnila mluvčí.

V posledních dnech evidovali energetici takové krádeže například ve Vtelně a v Sedlci na Mostecku, Ctiněvsi na Roudnicku, Čížkovicích na Litoměřicku, v Habří na Ústecku, Kozlově na Lounsku či v Metlicích na Teplicku.

Pozor na díry

Se zloději kovů mají dlouhodobě problém i v Chomutově. Zde se jedná hlavně o krádeže kanálových vpustí, po kterých zůstávají v zemi nebezpečné díry. Jen za loňský rok tamní technické služby do nových poklopů investovaly zhruba dvě stě tisíc korun.

Chomutovští strážníci chtějí těmto krádežím zabránit. Začali tedy kontrolovat i samotné výkupny železa. Zaměřují se hlavně na víka od kanálů, kusy zábradlí, značek, ale i plotů a dalších věcí.

K dopadení pachatelů často pomohou i sami obyvatelé. Nedávno například všímavá žena upozornila strážníky na devatenáctiletého mladíka, který nesl poklop od kanálu směrem do sběrny. Nestačil tam ani dojít a už ho strážníci zadrželi. „Víko lapka vrátil zpět na kanál a sám putoval na policii, protože byl na seznamu hledaných osob," sdělil zástupce ředitele Městské policie Chomutov Petr Zálešák.

Do díry vzniklé po odcizení víka může spadnout malé dítě či nějaké zvíře. Dospělým pak hrozí pohmožděniny končetin. Ohrožen je však i majetek, když do díry vjede auto, vzniknou tak nemalé škody.