Zloději v kraji mají nový trik při krádežích v obchodech. Deník na vychytralý postup upozornila žena, která ho byla svědkem při nákupu v Bílině. Rozpoznat ho zřejmě zatím neumí ani ostrahy obchodů, strážníci o něm netuší. Zlodějům tedy vychází.

Na přesný postup lapků přišla Alena J. téměř detektivní prací. „Nejsem přímo z Bíliny, ale nakupuji tam často. Jednou mě po nákupu oslovil muž, kterého jsem znala od vidění. Ptal se mě, zda bych mu nedala účtenku, že ji potřebuje," začala vyprávět žena. „Já si účty neschovávám, a tak jsem mu ji dala. Víc jsem o tom nepřemýšlela," dodala.

Za pár dní stejného muže potkala Alena J. v jiném marketu znovu. „Stál s ostrahou obchodu za pokladnami, já čekala v řadě. Zaslechla jsem jen, jak muž ostraze říká: Vždyť na to mám účet přece. Po chvilce odešel z obchodu," popsala. „Vše mi došlo až doma. Ten muž ukradl zboží, které bylo na cizí účtence, přesně, jako by nakupoval podle seznamu. Účtenku měl v ruce, když ho ostraha chytla. Nic mu nemohli dokázat," vysvětlila.

S tímto postupem se zatím nesetkali ani strážníci. „Tento trik je pro nás novinkou, slyším to poprvé," uvedl mluvčí bílinských strážníků František Krejčí.

V minulosti už se objevily i jiné vychytralé triky zlodějů v obchodech. Když lidé vyhodili účtenku do koše a s nákupem odcházeli domů, doběhl je zloděj a tvrdil, že mu nákup ukradli. Na místo okamžitě volal strážníky, kterým ukázal účtenku od nákupu, kterou vylovil z koše, a nevěřící poctiví lidé mu museli tašku s nákupem odevzdat.

Všechny tyto novinky ale vycházejí jen do doby, než se o nich muži zákona a ostrahy obchodů dozví a prokouknou je. Pak musí zloději vymýšlet opět něco jiného.