Je to situace, kterou zažil na dovolené za hranicemi téměř každý. Člověk má chuť na pivo, ale protože je vedro, tak obsah sklenice zmizí během chvíle. Následný pohled do peněženky však hovoří jasně: stojí to dvakrát více než doma, další nápoj už nebude.

Potraviny. Ilustrační foto.
Zdražování v Česku: u čeho půjdou ceny nahoru, co by mohlo zlevnit

Tuto zkušenost nyní potvrdil i evropský statistický Eurostat, když porovnával cenové hladiny jednotlivých druhů zboží napříč starým kontinentem. A výsledky? U alkoholu a tabákových výrobků Česku patří pátá nejnižší příčka. Jeho obyvatelé tak za ně zaplatí o polovinu méně než například Britové a o čtvrtinu méně než Němci.

Vliv koronaviru

Srovnání cen - InfografikaZdroj: DeníkPodobně nízko se cenová hladina v Česku drží i při útratách v hospodách, restauracích a hotelích. Zde je Česko se 64 procenty evropského průměru dokonce čtvrtou nejlevnější srovnávanou zemí. Nejdráže bylo na Islandu, kde za tyto služby lidé zaplatí třikrát více než u nás.

Srovnání vychází z dat provedených ještě před koronavirovou krizí. Ta s cenami silně zahýbala. Jak hotely, tak restaurace s nimi zvláště v turisticky cenných lokalitách musely jít dolů – pokud vůbec otevřely. Lidé totiž třeba do stravovacích zařízení příliš nechodí. „Návštěvnost se pohybuje mezi třiceti a padesáti procenty stavu před krizí,“ prohlásil koncem června Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Na polovinu

Na klesající útraty v hospodách upozornil nedávnoi projekt Evropa v datech. Podle něj před koronavirovou krizí utráceli lidé v hospodách v průměru 15 850 korun na hlavu ročně. Podle dat o karetních transakcích České spořitelny, jež si projekt vyžádala, poté nastal pokles.

„Během karantény došlo k prudkému propadu, a to na polovinu loňských čísel,“ uvedl hlavní ekonom banky David Navrátil.

Ilustrační foto
Grepis, Limetus i višeň. V létě osvěží pivní speciály s nižším obsahem alkoholu

Poklesu ovšem brání ceny v obchodech, které například u alkoholu táhnou celkovou cenovou hladinu nahoru. „Ceny lihovin v květnu meziročně vzrostly o 8,9 procenta a piva o 3,5 procenta,“ uvedl ve svém pravidelném hlášení o inflaci Český statistický úřad.

Nakolik se tedy české země v průběhu letošního roku v evropském žebříčku posunou, ukáží až další měsíce. Koronavirus totiž řádil i v dalších evropských zemích. A ve většině z nich byla obdobná opatření jako v Česku. Tedy uzavřené nebo alespoň na provozu omezené restaurace a minimální turistický ruch.

Z těchto údajů Eurostatu se člověk nedozví, kolik procent svého výdělku by dal za pivo Němec a kolik Čech. Vznikly prostým sběrem dat o cenách jednotlivých druhů zboží a jejich převedením přes směnný kurz na společnou jednotku. Přesto i ony říkají mnohé o tom, jak si na tom stojí lidé v oblasti příjmů. Ceny se musí řídit úrovní výdělků. Jinak by zboží nikdo nekoupil.

Ilustrační foto
Jak na vlastní slivovici? Základem je čistota a bdělost, radí odborníci