Lednový průzkum společnosti STEM ukázal, že i většina občanů v tom má jasno. Péči o ukrajinské uprchlíky, kteří utekli před válkou, schvaluje 60 procent Čechů. Loni v dubnu se tak vyjádřilo o deset procent lidí víc. Možná ještě důležitější je zjištění sociologů, že „nijak významně nepřibylo lidí, kteří by smýšleli prorusky“. 

Otázka pro tento týden: Jste hrdí na pomoc Česka Ukrajině? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Premiér Petr Fiala v několika debatách Deníku zopakoval, že podpora Ukrajiny v jejím boji za obnovení suverenity je v bytostném zájmu České republiky. A také Evropy a celého civilizovaného světa, což bude nepochybně předmětem jednání státníků tzv. B9 ve Varšavě, jehož se zúčastní též americký prezident Joe Biden. I jeho výsledky budou obsahem 23. debaty premiérské debaty.

Český premiér Petr Fiala
Domácnosti chudnou a bojí se. Krizi zvládneme, inflace klesne, ujistil Fiala

Rozruch proto vyvolala zpráva z víkendové bezpečnostní konference v Mnichově, kde budoucí prezident Petr Pavel uvedl, že byť si všichni přejeme, aby válka skončila porážkou Ruska a stažením jeho vojsk, je třeba „věřit v to nejlepší, ale připravovat se na to nejhorší“.

Zapochyboval o tom, že Ukrajina vyhraje válku ještě letos a získá zpět celé území. Podle něj je nutné přemýšlet nad tím, jakým způsobem má být Rusko poraženo a varoval před možností rozpadu jaderné mocnosti. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba odtušil, že by západní spojenci měli Ukrajině víc věřit a nenutit Kyjev k ústupkům.

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Vlivný poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak pro agenturu AP v této souvislosti zdůraznil, že vleklý konflikt není pro Ukrajinu výhodný a může vyústit v rozklad tamní společnosti. „Rusko ale obnovy bude schopno. Rusko má času dost. A proč? Oni budou žít v chudobě. Vždycky tak žili. Nepotřebují pohodlí. Mohou žít v táborech. Mohou žít v izolaci, ale budou mít stále větší motivaci jít někam zabíjet. Jejich cílem bude zničit Evropu. Nemáme čas, protože oni mohou zmobilizovat všech 140 milionů,“ pravil s tím, že z toho důvodu Ukrajina potřebuje rakety dlouhého doletu.

Na to, jak vnímá situaci na Ukrajině rok po ruské invazi se zeptáme ve čtvrtek premiéra Petra Fialy v debatě Denku.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.