„Můj osobní názor je, že do konce června, a teď neříkám jestli 22. nebo na konci června, by mělo dojít k určitému rozvolnění roušek,“ uvedl pro Českou televizi Vojtěch.

Povinnost nosit roušku by měla platit v regionech s vyšším denním nárůstem pozitivních testů na koronavirus, s čímž souhlasí i epidemiolog Rastislav Maďar.

Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar: Rouška zůstává naší pojistkou

„Rouška zůstává naší pojistkou, že se nám koronavirus opět více nerozšíří. Když se přiblížím k někomu cizímu na dvoumetrovou vzdálenost, je vhodné si ji nasadit. A myslím si, že velká část populace to tak i chce, alespoň to ukazují průzkumy," řekl v úterním rozhovoru Deníku. Roušky podle něj mají opravdu smysl. „Ten virus tady stále je, byť je na ústupu. Vyhráno zdaleka ještě nemáme, což teď vidíme hlavně v lokálních ohniscích nákazy, jako je například Karviná. Navíc další případy se budou pravděpodobně objevovat s tím, jak se budou postupně otvírat hranice jednotlivých zemí," dodal.

Vláda od pondělí 15. června znovu uvolnila pravidla, co se ochranných pomůcek týče. Nově například není povinné nosit roušku venku, a to ani v případech, kdy je na blízku někdo jiný.  

Ministerstvo zdravotnictví také po dnešní schůzi odeslalo krajům 1,5 miliardy korun určených na odměny zaměstnancům záchranné služby, kteří se podíleli na zvládnutí koronavirové epidemie. Odměny dostane 7000 lidí v červencovém výplatním termínu. Ministr Vojtěch o tom informoval na svém twitteru.

Budou se moci konat veletrhy

Epidemiologové v úterý jednali také o navýšení počtu osob na hromadných akcích. Zatím jich může být maximálně 500. Od pondělí by se ale jejich počet mohl zdvojnásobit. Konat se také budou moci veletržní akce, a to až do 5000 návštěvníků.

Další vlna rozvolňování má přijít v červenci a v září a v říjnu, kdy startuje hlavní veletržní sezona, by měla být situace pro pořadatele ještě příznivější, řekl ČTK předseda Společenství organizátorů výstavních akcí ČR Tomáš Kotrč po jednání s epidemiologickou skupinou vedenou Rastislavem Maďarem. Optimisticky vidí po dnešní schůzce i konání říjnového Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který je největším veletrhem v ČR.

Uzavřená Litovel během koronavirové pandemie
Protikrizový balíček přehledně: komu pomůže, jaké výhody skýtá

Dosud byli pořadatelé veletržních akcí v nejistotě, protože nevěděli, od kdy a za jakých podmínek se budou moct konat. "Debata byla velice konstruktivní a ve vstřícné atmosféře. Vysvětlil jsem, jak se veletrh pořádá, jak vypadá, co se tam děje. Vůbec nemají strach z B2B veletrhů," zmínil Kotrč akce, kde se potkává pouze odborná veřejnost.

Obavy mají epidemiologové podle něj částečně z B2C veletrhů, tedy těch, kam chodí veřejnost. "Ale chápali to, co jsem jim říkal, poslouchali jsme se a je tu signál, že veletrhy mohou fungovat a je tu vůle pro další rozvolňování," řekl Kotrč.