V březnu se víceméně náhodně dostal na stůl ministra zdravotnictví a vnitra matematický model ředitele pojišťovny Direct Pavla Řeháka. Prognóza růstu infekce byla tak dramatická, že vláda, která žádný podobný materiál nezpracovala, zatáhla za záchrannou brzdu.

Demonstrace fanoušků v Praze na Staroměstském náměstí se 18. října 2020 po ukončení zvrhla v bitky s policií.
Násilí, slzný plyn i vodní dělo. Protivládní demonstrace se na konci zvrhla

Deník se ptá vlády. OtázkyZdroj: DeníkV květnu přišel Řehákův tým znovu. Předložil kabinetu materiál s 32 kroky, jež se měly udělat v létě, aby byl podzim relativně klidný. Nikdo nezareagoval. Nezasedala centrální epidemiologická komise ani Ústřední krizový štáb. Zvítězila doporučení marketingových specialistů. I proto v srpnu premiér zrušil manuál ministra zdravotnictví obsahující nošení roušek ve školách a restauracích.

Koncem září se epidemie dramaticky rozvinula. Všude se přestalo učit a nyní hrozí druhé uzavření země. Komunikace s veřejností se nezlepšila. Jen polovina lidí věří informacím z úst ministra zdravotnictví Prymuly a pouhá třetina tomu, co říká premiér Babiš.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD)
Ministr Toman má koronavirus. Před pár dny se sešel se Zemanem

Důvěra ve vládní strany klesá. Nastal čas, kdy je nutné klást odpovědným činitelům naléhavé otázky. Krize totiž neskončí poklesem reprodukčního čísla. To nejhorší v oblasti hospodářství nás teprve čeká.