Růžičková kapusta obsahuje látky s vysokým antioxidačním účinkem, kromě toho je ale nenahraditelnou pochoutkou, zvláště když ji osmahnete na másle nebo na sádle a kombinujete třeba s uzeným masem.

Také kapusta je poklad - obsahuje fytochemické látky s ochranným účinkem proti rakovině prsu, děložního čípku a tlustého střeva. Opět vynikne kombinace s uzeninami, můžete ale vyzkoušet něco nového, například karbanátky, které budete moci označit jako zdravé.
Fazole jsou bohaté na bílkoviny a ve vašem jídelníčku by se rozhodně měly čas od času objevit. V tomatové omáčce se znásobí jejich chuť a při přípravě tohoto receptu budete překvapeni, jak málo práce vám to dalo.

Oproti tomu zelné závitky jsou o něco pracnější, ale zase to stojí za to pochutnání. Možná že toto jídlo znáte spíše z exotických končin nebo z asijské kuchyně připravované v českých fastfoodech, ale přípravou čerstvého zelí v domácí kuchyni si určitě šplhnete u všech, které ke stolu pozvete.
Polévka z růžičkové kapusty
Ingredience
- 500 g růžičkové kapusty
- 2 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 50 g hladké mouky
- 100 ml polotučného mléka
- 1 l masového vývaru
- 100 g slaniny
- sůl, pepř mletý
Postup
Růžičkovou kapustu očistěte a jemně nařízněte křížkem ve spodní části. Pak ji na chvíli vložte do vroucí vody a po vyjmutí oloupejte horní slupku – zbavíte ji tím částí, které mohou být hořké. Na sádle orestujte cibulku a slaninu, zaprašte moukou, zasmahněte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte růžičkovou kapustu, osolte, opepřete a povařte doměkka. Nakonec rozmixujte a zjemněte mlékem. Ještě můžete polévku dochutit kořením a solí.

Kapustové karbanátky
Ingredience
- 1 kapusta
- 1 větší cibule
- 100 g uzeného masa
- 3 brambory
- 3 vejce
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g strouhanky
Postup
Jednotlivé kapustové listy uvařte ve slané vodě – nerozvařte. V sítku je nechte okapat a za studena z nich pak vymačkejte vodu, pak je pokrájejte na drobné plátky. Cibulku pokrájenou nadrobno poduste na másle, orestujte na něm i na kostičky pokrájené uzené maso. Povařte si tři brambory a pak je zbavené slupek rozmělněte a přidejte k cibuli a uzenému masu. Přidejte jedno vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Vznikne vám hmota, která bude základem pro karbanátky. Udělejte si placičky, které pak postupně obalte v mouce, ve dvou vejcích a nakonec ve strouhance, potom je vložte do pánve na rozehřátý olej a smažte zhruba pět minut z každé strany. Jakmile budou zlatavé, je hotovo.

Závitky ze zelí s mletým masem a s rýží
Ingredience
- 1 hlávka bílého zelí
- 300 g dlouhozrnné rýže
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, pepř
- 50 ml slunečnicového oleje
Postup
Zelnou hlávku zbavte košťálu a uvařte ji ve slané vodě. Oberte listy a přichystejte si je tak, abyste je mohli plnit směsí vepřového a hovězího masa, které promícháte s nadrobno nakrájenou cibulí, sladkou paprikou, solí a pepřem, rajčatovým protlakem a povařenou (ne rozvařenou) rýží. Po naplnění vytvořte rolku z listu, do něhož vše zabalíte. Rolky pak vložte do olejem vymaštěného pekáče, podlijte 200 ml vody a zbytkem oleje, pak pečte na 180-200 °C po dobu zhruba 25 minut. Závitky zezlátnou, ale nesmějí zhnědnout nebo zčernat.

Fazole v rajčatové omáčce
Ingredience
- 500 g kvalitní klobásy
- 800 g bílých fazolí
- 200 g rajského protlaku
- 100 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- bobkový list, nové koření, hřebíček
- sůl, pepř celý
- 1 l zeleninového vývaru
Postup
Bílé fazole nechte hodinu až dvě namočené ve studené vodě, pak je osolte a povařte. Jakmile změknou, nechte je v sítu okapat. V hrnci rozehřejte máslo a olej, vsypte mouku a zamíchejte do ní protlak s cukrem. Doplňte hned na začátku veškerým kořením, aby se rozložila jeho chuť. Přilijte vlažný vývar a osolte, opepřete. Maximálně 15 minut povařte a vznikne omáčka, kterou scedíte přes síto. Pak do ní vložte fazole a klobásu, kterou jste krátce osmahli na pánvičce. Podávejte s čerstvým chlebem.