První tři případy koronaviru se v Česku objevily na počátku března, první úmrtí je z 22. března. Tisícovou hranici celkový počet nemocných přesáhl 21. března, pětitisícovou už o dva týdny později.

Na přelomu března a dubna denní přírůstek případů v některých dnech překračoval 300. Omezení ve veřejném životě zavedená vládou pak nárůst zbrzdila. Od 22. dubna byl přírůstek jen ve dvou dnech nad stovkou.

Covid-19 má nyní v Česku podle epidemiologů už jen lokální ohniska, zejména v Moravskoslezském kraji a Praze. Ve většině regionů se nové případy ve větším počtu neobjevují.

Host v jedné z ostravských restauraci. Ilustrační snímek
Akce pro více lidí i změna nošení roušek. Jaké změny dnes vstupují v platnost?

Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by na konci června mohlo být v tuzemsku asi 11 tisíc až 11 400 případů nákazy.

Na denní přírůstek nových případů koronaviru má vliv počet testů, který bývá o víkendu nižší než ve všedních dnech. Nedělní množství testovaných ministerstvo oznámí dnes kolem 09:00. V sobotu hygienici otestovali 1200 lidí, což bylo nejméně za poslední tři měsíce. Celkem dosud provedli 496 417 testů včetně opakovaných u stejného člověka.

Mírný průběh

S nemocí se aktuálně potýká 2419 lidí, její průběh je většinou mírný. V nemocnicích zůstává 119 pacientů, v těžkém stavu je 11 z nich. Nejvíce úmrtí, téměř stovku, ministerstvo zaznamenalo v Praze. V hlavním městě je nemoc také nejvíce rozšířená. Dosud zde bylo odhaleno 2321 případů covidu-19, na 100 tisíc obyvatel tak připadá více než 178 nakažených.

Cestování autem - Ilustrační foto
Čechům se otevírá Evropa. Starostové varují před cestou do Polska

Obě čísla jsou nejvyšší mezi kraji. V Moravskoslezském kraji dosavadní počet 1841 případů zvýšilo zejména ohnisko v uhelném Dole Darkov na Karvinsku, kde mezi zaměstnanci a v jejich rodinách testy potvrdily 490 nemocných.

Nejméně koronavirus zasáhl Jihočeský kraj a Vysočinu. V jižních Čechách na 100 tisíc obyvatel připadá necelých 30 případů nemoci.