Index protiepidemického systému PES se dál drží na 64 bodech. Čtvrtý den je tak nad hranicí čtvrtého stupně pohotovosti. V Česku ale dál platí třetí stupeň a ministerstvo zatím přechod na vyšší stupeň nechystá. Poslanci odpoledne posoudí další žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu.

Dál, byť zatím jen o setiny, roste takzvané reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Nyní je téměř 1,09, zatímco k neděli bylo 1,02 a den poté stouplo na 1,05.

Lidé v rouškách na nádraží v Bratislavě
Slovensko pravděpodobně stráví Vánoce v lockdownu. Rozhodl o tom krizový štáb

Od březnového začátku epidemie se v ČR koronavirem nakazilo 556 927 lidí, vyléčilo se téměř 490 tisíc z nich. Aktuálně je v zemi přibližně 58 tisíc nakažených, většina má mírný průběh. S covidem-19 bylo v úterý hospitalizováno 4324 lidí, jejich počet klesl proti pondělí jen mírně.

V těžkém stavu je 550 z nich. Oproti vrcholu druhé vlny epidemie na přelomu října a listopadu je to skoro dvakrát méně. Podle dat je v celé republice asi 21 500 lůžek s možností podávat kyslík, volných je jich momentálně 28 procent. Lůžek intenzivní péče pro covidové i necovidové pacienty je v ČR přes 3800, obsazené jsou nyní víc než tři čtvrtiny. Například ventilátorů je volných skoro 90 procent a přístrojů ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve, víc než polovina.

Do statistik od úterního rána přibylo dalších 100 úmrtí. Celkem zemřelo s koronavirem 9136 lidí. Denní počty zemřelých se v posledních dnech většinou drží pod stovkou. Na pondělí připadá 79 obětí, na úterý zatím 50. Tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou. Na začátku listopadu umíralo s covidem denně i více než 200 lidí.

Rizikové skóre PES se dlouho drželo na 57 bodech. V neděli ale vzrostlo na 62 bodů a od pondělí je na 64 bodech, hlavně kvůli zvýšení reprodukčního čísla nad jedna a rostoucí pozitivitou testů. Čtvrtý stupeň pohotovosti začíná od 61 bodů. Pokud je index rizika PES tři a více dnů vyšší než úroveň současného stupně pohotovosti, měla vláda podle metodiky PES přechod na vyšší stupeň zvážit. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale v pondělí po jednání vlády řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně.

Bývalý prezident Václav Klaus 17. listopadu 2020 na Národní třídě v Praze hovoří s novináři
Došlo i na ně. Klaus, Prymula a Faltýnek dostanou pokutu, neměli roušky

Zároveň ale ministerstvo ode dneška částečně zpřísnilo opatření oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň. Restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20:00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů. Po celý den je zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti, na trzích se nesmí prodávat alkohol i občerstvení.

Nárůst množství nakažených koronavirem zrychluje vytrvale několik dní. Už od čtvrtka jsou denní nárůsty vyšší než za stejný den předchozího týdne. Předtím denní přírůstky od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních hodnot kolem 15 tisíc případů, klesaly.

Nejpostiženějším regionem je v současnosti Havlíčkobrodsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 512 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Relativně nejlépe na tom naopak je Českokrumlovsko se 109 a sousední Českobudějovicko se 112 nakaženými na 100 tisíc obyvatel.