Incidenční číslo kleslo podle dnešních údajů ve srovnání s předchozím dnem ve všech regionech. Nejnižší je stále v Karlovarském kraji, kde se dostalo až na pouhé čtyři případy nákazy na sto tisíc obyvatel za týden. Nejvyšší zůstává ve Zlínském kraji s 65 případy.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, testy potvrdily covid-19 u téměř 1,66 milionu lidí. Za celou dobu epidemie zemřelo k úterku 30 054 lidí s covidem-19. 

Očkování vakcínou proti covidu. Ilustrační snímek
Další fáze očkování: Registrovat se mohou všichni Češi starší 30 let

Podobně jako počty nakažených v posledních týdnech výrazně klesly i denní počty úmrtí. Ještě na začátku května se pohybovaly až kolem 40, zatímco v uplynulém týdnu už nepřesáhl počet zemřelých za den dvacítku. Množství hospitalizovaných lidí s covidem-19 se snížilo v úterý na 741, a je tak nejnižší od konce loňského září. Pacientů ve vážném stavu je nyní 133.

Pokles reprodukčního čísla

Zpomalování šíření nákazy ukazuje i pokles tzv. reprodukčního čísla, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. K dnešku kleslo reprodukční číslo z úterních 0,73 na 0,71. Na přelomu dubna a května se číslo pohybovalo kolem 0,89.

V úterý kromě počtu nově nakažených kleslo ve srovnání s předchozím úterkem také množství testů. Provedeno bylo zhruba 166 tisíc antigenních a 17 tisíc PCR testů, zatímco před týdnem bylo antigenních testů přes 253 tisíc a PCR testů skoro 25 tisíc. Například u testů prováděných plošně a z preventivních důvodů, které tvoří naprostou většinu všech testů na covid-19, tak podíl pozitivně testovaných zůstal v úterý stejně jako před týdnem na 0,06 procenta.

U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, ale podíl pozitivně testovaných mírně klesl z 1,45 procenta za předešlé úterý na 1,38 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, byl pokles ještě výraznější, a to ze 4,99 procenta za minulé úterý na 3,03 procenta.

Očkováno bylo v úterý asi 80 tisíc lidí. To je zhruba o 3000 méně než předchozí úterý, ale počty očkovaných ve statistikách se obvykle dodatečně navyšují po dohlášení všech očkování. Od začátku vakcinace na konci loňského prosince již bylo podáno v Česku 4,82 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo 1,28 milionu lidí. Většinu podaných dávek tvoří vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, u nichž jsou pro plné naočkování potřeba dvě dávky. Do Česka dorazila ve druhé polovině dubna i vakcína firmy Johnson & Johnson, která je jednodávková. Podána byla zatím přibližně 32 tisícům lidí.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger končí. Nahradí ho exministr Adam Vojtěch.
Čelil jsem mediálnímu lynči, zdůvodnil rezignaci Arenberger. Nahradí ho Vojtěch

Díky zpomalování epidemie vláda od pondělí plně otevřela školy a s omezeními se také po měsících uzavření otevřela kina, divadla nebo koncertní sály. Pro rekreační účely se znovu do provozu vrátily hotely, penziony a další ubytovací zařízení.

Od začátku příštího týdne mohou podle pondělního rozhodnutí kabinetu začít fungovat venkovní bazény a koupaliště a limit počtu účastníků sportovních aktivit, shromáždění či oslav se zvýší na 75 lidí uvnitř a 150 venku. Možné opět budou také skupinové prohlídky památek či muzeí.